Външният министър Екатерина Захариева даде снощи вечеря ифтар за дипломатическия

...
Външният министър Екатерина Захариева даде снощи вечеря ифтар за дипломатическия
Коментари Харесай

Захариева даде вечеря ифтар за дипломати

Външният министър Екатерина Захариева даде нощес вечеря ифтар за дипломатическия корпус. За разговор сред религиозните общности и за общи решения на световните проблеми прикани тя. Вицепремиерът и министър на външните работи приказва по време на вечеря ифтар, давана от нея във връзка свещения мюсюлмански месец Рамадан за десетки дипломати от мюсюлманските страни, упълномощени у нас, и представители на религиозните общности.

„ Съдбата се е разпоредила по този начин, че българският народ да живее в директно съседство с народите от ислямския и арабския свят. Свързват ни и история и обичаи. Като самобитен мост сред Европа и Азия България е на кръстопътя на култури, на сходства и разлики. Този факт предпоставя развиването на съдействие, основано на взаимно почитание “, съобщи министър Захариева пред гостите в резиденция „ Бояна. Тя акцентира, че правилата на взаимно почитание и ненамесата във вътрешните работи са в основата на връзките на България с близки и далечни съседи.

„ Работим освен с непосредствените си съседи, само че способстваме за дебата в Европейски Съюз за смисъла на свързаността и разширеното съдействие в необятен проект - посредством засилената европейска политика за съседство, посредством Стратегията на Европейски Съюз за свързаността в и с Азия и доста други “, сподели външният ни министър.

По думите й в България – татковина на доста мюсюлмани,  моделът за приемливост е съумял да резервира мира. „ Нашата нация умее да се вслушва в позиции, с които не е съгласна и да се опита да откри съгласие и приемливост “, съобщи външният ни министър. Тя уточни, че в света от ден на ден път си проправят нетърпимостта, ксенофобията и радикализмът, които са без етнос и вяра. Външният ни министър даде за образец неотдавнашните набези в Нова Зеландия, в Шри Ланка и Франция.

„ Приветстваме политиките за по огромна свързаност- такива, които събират, а не разделят, такива, които се базират на универсалните полезности и целят стабилно развиване “, съобщи още Екатерина Захариева и благодари на задграничните дипломати, че работят за опазване на традициите на съгласие и добросъседство сред България и техните страни.

Ифтарът бележи края на дневния пост в исляма по време на свещения месец Рамадан.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР