Външните министри на Европейския съюз постигнаха съгласие да не засилват

...
Външните министри на Европейския съюз постигнаха съгласие да не засилват
Коментари Харесай

ЕС няма да въвежда нови санкции срещу Русия заради напрежението с Украйна

Външните министри на Европейския съюз реализираха единодушие да не ускоряват натиска върху Русия поради насъбраните на границата с Украйна войски в опит да разрешат напрежението по дипломатически път.

„ Рискът от по-нататъшна ескалация е явен. Трябва да похвалим Украйна за нейната сдържана реакция и да предупредим Русия да деескалира и разсее напреженеито “, съобщи висшият представител на Европейски Съюз по външните работи Жозеп Борел след видеоконференция с 27-те министри, написа ДПА.

В диалога участваше и посланик номер едно на Украйна, Дмитро Кулеба, който през уикенда прикани европейската общественост за повече поддръжка, евентуално имайки поради налагане на наказания на Москва. Според литовския му сътрудник Габриелиус Ландсбергис Европейски Съюз би трябвало да накара да се разбере, че е „ подготвен да обмисли наказания, в случай че се прекрачат алените линии “. Това мнение обаче не се споделяше от болшинството.

Блокът удари източната си съседка с голям брой наказателни ограничения през последните месеци, в това число за съвсем съдбовното отравяне с невропаралитичния сътрудник „ Новичок “ на опозиционера Алексей Навални.

Разполагането на войски по границата с Украйна се смята за най-голямото от анексирането на Кримския полуостров през 2014 година насам.

„ Москва може да премине от провокация към кооперация “, сподели след видеоконференцията външният министър на Германия, Хайко Маас, който също прикани Русия да деескалира обстановката. Заедно с Франция страната му ще упорства за цялостното използване на протокола от Минск – съглашение, което дефинира условия за прекъсване на военния спор в противоречивия район в Украйна.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР