Валентин Тасков е роден на 22 юли 1955 г. Женен,

...
Валентин Тасков е роден на 22 юли 1955 г. Женен,
Коментари Харесай

Валентин Тасков: Можем да живеем и без болести

Валентин Тасков е роден на 22 юли 1955 година Женен, татко на две дъщери. Военен водач, от 1977 до 1999 година е във Военновъздушни сили. След това избира за своя задача да бъде врач - да усъвършенства здравето на хората без медикаменти. Макар че през 2020-а ще навърши 65 години, наподобява най-малко с две десетилетия по-млад. Всеки ден бяга по 20-ина километра с 3-килограмови гирички в ръцете. Казва, че се усеща извънредно здрав и благополучен, с " всеки минал ден все по-добре и по-добре " с помощта на природосъобразния метод на живот, който води. Живее в Плевен, само че постоянно е в бащиния си дом в Ловнидол край Севлиево, където се срещаме и беседваме за дълголетието, метода ни на живот и вярното хранене.

" Съвременният човек се самоубива с метода си на живот "

" Човек е това, което яде "

" Трябва да се яде не с очи, а с разум "

Снимки създателят

Интервю на Боян Бойчев

- Валентине, какво е главното, което човек би трябвало да знае, в случай че желае да живее дълго и да е здрав?

- Здравето е сложно нещо. Искам да уточня, че моята доктрина не е диета, а метод на живот. Само тогава тя може да има резултат. Всичко е обвързвано с доста религия, воля, дух и самостоятелна дисциплинираност на мозъка. Според мен човек умерено може да живее до 120 години и да се обслужва самичък. Съвременният хомосапиенс не умира, той се самоубива с метода си на живот. В геронтологията има няколко съществени правилото, които би трябвало да се съблюдават.

На първо място е положителното душевно и прочувствено положение на организма със себеуважението и вътрешния мир, обичта към себе си. Човек от всичко друго може да избяга, само че от себе си - не. Затова е значимо е да реализираме салдото, хармонията в себе си. Съвременните хора се разболяват най-много от нервното напрежение и напрежението. Трябва да се знае, че клетките на всеки човек подслушват мислите му, а още повече - гласа му. Каквото е нашето мислене и говорене, това е и животът ни. Затова би трябвало да живеем по този начин, че да изпитваме наслада от живота, да радваме душата си.

На второ място е уравновесеното природосъобразно хранене със съответните цикли. Храната би трябвало да е най-вече вегетарианска - към 80% да е от растителен генезис и единствено 15-20% да е животинска. Препоръчвам двуразовото хранене - обяд и вечеря с междинно ястие - накиснати ядки и плодове. Стомахът и храносмилателната система одобряват най-добре храна от 12 на обяд до 19 ч. След това стартира дребната вътрешна детоксикация. Ензимите са ориентирани за ликвидиране на организма. Ако в този интервал подадем храна, смесваме двата цикъла. Така организмът не може да се доизчисти и последователно стартира да се затлачва. Най-белтъчното хранене би трябвало да е на обяд, с цел да има задоволително време храната да се смели добре. Вечерята да е по-лека и да е по-рано, най-добре до 19 ч. За междинно хранене изберете плодове и накиснати във вода сурови ядки (така се усвояват по-лесно). Плодът би трябвало да се употребява час преди главното хранене или два часа след него. Изключение е ябълката, която може да се хапва когато и да е. Ако я хапнем незабавно след ястие, поради яблъчната киселина тя облекчава храносмилането.

Поддържам теорията, че човек би трябвало да използва тези храни и билки, които са в радиус 100 благи (160 километра) от мястото, където е роден. Ние наследяваме ензимната система на нашите предци. Ако хапваме храни, които са консумирали предците ни, ензимната ни система ги опознава и по-добре ги усвоява.

Човек е това, което яде. Но човек е и това, което усвоява от храната. Ти може и да ядеш вярна храна, само че когато си нарушил киселинно-алкалния баланс в организма, не можеш да я усвоиш.

Не предлагам яденето на месо, тъй като съдържа доста отрови. Ние сме наследници на приматите и сме плодоядни. Но в случай че въпреки всичко консумирате месо, дано да е домашно отгледано. И наложително да е със салата или туршия, а не с въглехидрати. Препоръчвам два пъти седмично океанско-морска риба. Тя е богата на омега киселини 3, 6 и 9, които се борят с неприятния холестерол.

Една от грешките на актуалния човек е, че през целия ден нищо не яде, а вечер, като се прибере, преяжда. Всичко е ориентирано в другата посока: ние да работим, да изкарваме пари, да се осъществяваме, а какво става с организма ни, не ни интересува.

- А какво мислиш за гладуването?

- Отричам цялостното недояждане единствено на дестилирана вода, тъй като се прекъсва цикълът на стомаха. Хубаво е обаче един ден от седмицата да е разтоварващ, единствено на чай и към 800 грама плод. В останалите дни доста значимо е човек да става от масата леко гладен, тъй като възприятието за задоволеност идва 15 минути, откакто си се нахранил. Затова, в случай че се чувстваш сит, значи си преситен. Ако се чувстваш преситен, значи си се натровил. Количеството храна на един банкет не е добре да надвишава две шепи. Трябва да се яде не с очи, а с разум. Ти заповядваш на организма, а не той на теб.

На трето място по значимост е дейното придвижване и работата навън. Нито едно лекарство няма по какъв начин да замести дейното придвижване, а то може да замести безусловно всички лекарства. Бързият поток не ражда гнилостен развой, единствено блатото води до изгниване. Същото е и при хората. Когато човек спре да се движи, стартират проблемите. Движението е здраве. Всеки би трябвало да има комплекс от извършения или физическа интензивност, с които да приготвя тялото си за деня.

- Какъв спорт препоръчваш?

- Най-хармонични са бавното дълготрайно тичане и плуването. Минималното е човек да отделя всеки ден най-малко по 20 минути особено за физическа интензивност. Едно от най-елементарните, само че потребни извършения, е клякането, което би трябвало да се прави ежедневно. Броят на кляканията е добре да е еднакъв на годините, на които си. По този метод се раздвижват коленни, глезенни, тазобедрени стави. При физическото натоварване би трябвало да се съблюдават правилата на последователност, поредност и методичност.

Четвъртото е профилактиката на организма. Тук ще изтъквам една мисъл на Конфуций: Умният човек предотвратява заболяванията, глупавият ги лекува. С разнообразни способи, доста религия, дух и самостоятелна дисциплинираност може да се води живот и без заболявания, само че би трябвало да има неизменност в тези неща. Нашата цел е двояка: от една страна - колкото се може по-малко да зашлаковаме организма, а от друга - да извеждаме шлаките от него.

На пето място са течностите, които би трябвало да се пият, тъй като те задвижват обмяната в организма. Хубаво е денем да се пие подкиселена вода: в литър вода се слагат 2-3 супени лъжици ябълков оцет. Освен това предлагам биоактивна вода: прясно изцеден сок от плодове и зеленчуци, само че той би трябвало да се приема в границите на 10-15 секунди след приготвянето му, другояче се окислява.

На шесто място е сънят. Всеки час сън преди 12 среднощ е еднакъв на 2 часа. Хубаво е до главата ни да има и торбичка с лавандула, липов цвят, мащерка, сушен плод и други обичани аромати. Това е извънредно потребно за обонянието ни. Един час преди сън е добре да се изпие чаша топла вода с разтворени по една супена лъжица мед и ябълков оцет. Това успокоява нервната система и усъвършенства съня. Който рано става, на него и Бог оказва помощ, споделяше дядо ми. Действително, най-плодотворното и благотворното време от деня е утрото. Когато природата се разсънва, и човек би трябвало да се разсънва. В противоположен случай променяме естествения цикъл на живот.

На седмо място е студът. Американски и френски учени без значение едни от други са открили, че оптималната температура, при която клетката има по-бавен метаболизъм и забавено стареене, е сред 4 и 6 градуса. С разнообразни техники човек може да си върне свойството на клетката да бъде климатик, една от тях е контрастният душ - периодично повтаряне на студена и гореща вода.

- В какво е магията на ябълковия оцет?

- Натуралният ябълков оцет съдържа лимонена, пропионова, аскорбинова, яблъчна, никотинова, млечна киселина. Известният академик и корифей на природосъобразната медицина акад. Болотов споделя: Болестотворните микроорганизми не понасят органично кисела среда - тя ги убива. Механизмът е доста елементарен. Когато тези безвредни органични киселини се свързват с шлаките, ги трансформират в соли, които се извеждат от организма.

Ябълковият оцет стопира склеротичния развой в кръвоносните съдове, като ги почиства и съхранява гъвкавостта им. Разрежда кръвта и прави пропускливи капилярите. Така се облекчава сърцето. Много бързо удобно повлиява на профила на кръвта. Той е най-лесният метод да си нормализираш кръвното налягане и да си подобриш повишените стойности на кръвта. И отсам посредством кръвта чисти минералните отлагания по ставите, което ги прави по-гъвкави и понижава износването им.

- Как наподобява един твой ден?

- Събуждам се рано и първото нещо, което си споделям на глас, е: Във всяко едно отношение с всеки изминат ден съм все по-добре и по-добре. След това натискам точката, намираща се на два пръста под пъпа, с цел да се пробуди виталната сила. После се простирам добре и ставам. Изпивам една чаша гореща (топла) вода, която се назовава " бърза ". Тя подтиква перисталтиката на червата и задвижва метаболизма в организма. Изпивам и 1 супена лъжица бъз с мед, което усъвършенства имунната система. След това се жабуркам в продължение на 15 минути с шарлан - нерафинирано олио, до момента в който се появи слуз в устата, а олиото побелее. Измивам си зъбите. После пия една чаша топла вода с чаена лъжичка куркума и половин лъжичка черен пипер. Куркумата работи противовъзпалително на всички равнища в организма, а черният пипер усъвършенства нейното асимилиране. После взимам противоположен душ. След него пия чаена чаша топла вода с разтворени вътре чаена лъжичка пчелен прашец, супена лъжица ябълков оцет и 15-20 капки прополис - дава ни сила. Излизам да тичам, върша си комплекса от извършения. Взимам душ. Към 11 ч. изяждам някакъв плод. Първото ми ястие е в 12 ч.

- Как построи своята доктрина?

- Дядо ми е бил врач, водил ме е при какви ли не други лечители. Той ме научи да върша и ябълков оцет. Чел съм доста доктрина и най-много се допирам на многогодишната си процедура. Всичко съм опитал върху себе си, анализирал съм резултатите и оттова към този момент задачата ми е да оказа помощ на хората към мен да бъдат здрави и щастливи.

- Каза за дядо си, а прародител ти, който виждам на фотографията на стената?..

- Прадядо ми е бил опълченец, взел участие е в боевете на Шипка. Част от оръжието на стената е негово. Шапката е имитация на истинската, която изгни с течение на годините. Кокардата начело обаче е същинската. Виждаш, че на нея лъвът е смачкал полумесеца. Самата шапка имаше дупка от патрон, минал е на милиметри от главата му.

- Пишеш и стихотворения?..

- Да, пиша от време на време. Николай Хайтов, когато беше тук, доста хареса едно от тях.

- Николай Хайтов е бил тук?!

- И освен той, доста хора идват при мен за съвет. Но с Хайтов историята е забавна, пристигна за ден, а остана цяла седмица. Говорихме обстойно и нашироко по разнообразни тематики.

- А ти персонално какво искаш да кажеш на читателите на ДУМА?

- Колко ще живеем, това е Божа работа. Моята съществена цел е да оказа помощ човек да влиза в годините витален, в кондиция и да може да се обслужва. Но това зависи най-много от него самия. Както е споделил Христо Ботев, най-невероятното качество на индивида е правото му на свободен избор. Имайте като главен приоритет здравето си. Защото нормално когато човек загуби здравето си, чак тогава го прави оценка.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР