Ваксинационните сертификати вероятно ще важат още поне година и за

...
Ваксинационните сертификати вероятно ще важат още поне година и за
Коментари Харесай

Третата игла: Масова реимунизация засега не се налага

Ваксинационните документи евентуално ще важат още най-малко година и за момента всеобща реимунизация не е нужна. Това съобщи в ефира на „ Тази заран “ основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

Въпрос на национално решение е дали всеки искащ би трябвало да си направи трета доза, само че има данни, че това не е належащо.

Тези, които би трябвало да се замислят за реимунизация са най-много хората, които работят в среда с висок вирусен товар – лекарите, както и хората с имунен недостиг, или на хемодиализа.

От Военномедицинската академия оповестиха, че с трета игла с изключение на медици, към този момент имунизират и жители - 33-ма са получили през днешния ден спомагателна отбрана. От ВМА споделят, че ревкасинацията се прави при хора със приключена имунизация, над 18 година и след минали не по-малко от 180 дни от слагането на втората доза.

Ваксиниран с първа доза, Симеон би си поставил и трета, в случай че не успее да си построи задоволително мощен имунитет. Според него реимнизацията е изцяло разумна.

Желаещи за трета доза не липсват, споделят лекарите, само че заради липса на публична заповед, към момента не слагат такава.

„ Третата е желателна и целесъобразна за онкоболни, за хора имунокомпроментирано положение, само че отново след преценка на персоналния доктор или експерт имунолог, и чакаме страната какво ще реши за следващи дейности “, изясни доктор Моника Чеуз, шеф на Дирекция „ Здравеопазване “ към Столична община.

От Министерството на здравеопазването още веднъж подчертаха, че заповед за третата игла няма да има, а подсилващите дози, по думите им, могат да се слагат и сега. Скоро се чака и решение на Европейската комисия за удължение на действието на имунизационния документ с най-малко 1 година.

„ Първите хора, на които им изтича документа към този момент са налице в Европа, тъй че доста бързо би трябвало да се вземе такова решение. Европейска комисия изиска от нас данни за това всеки месец какъв брой хора са ваксинираните “, посочи доцент Кунчев.

35% към този момент са имунизираните учители с първа игла у нас. Ако растежът на вируса обаче продължи, за някои студенти и класове може да се наложи прекосяване към онлайн образование.

„ Много е значимо идващите две седмици по какъв начин ще се развият нещата. Ако го задържим като плато, това значи, че ограниченията работят добре, няма да ги променяме, в случай че забележим по-рязко повишаване. Ако би трябвало ще сложим спомагателни ограничения, да бъдем по-стриктни в излизането, да минем в ротационна среда “, сподели министърът на образованието Николай Денков.

211 паралелки в учебни заведения и детски градини са под карантина, сподели още министърът на образованието. За момента няма образователни заведения на отдалечено образование.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР