Ваксината срещу туберкулоза, която се използва от столетие, може да

...
Ваксината срещу туберкулоза, която се използва от столетие, може да
Коментари Харесай

Учени откриха как да направят ваксината срещу туберкулоза по-ефективна

Ваксината против туберкулоза , която се употребява от столетие, може да бъде по-ефективна, в случай че се промени метода на използването й и се инжектира напряко в кръвта, заяви АП.
Учени от американските Национални здравни институти са провели опит с маймуни, като са инжектирали имунизацията непосредствено в кръвта им вместо обичайното подкожно използване. Така успеваемостта фрапантно се подобрила.

„ Това ни дава вяра, въпреки да са нужни още изследвания, преди да се премине към проби при хора “, сподели доктор Робърт Сейдър от Националните здравни институти, който е старши създател в проучването.

Туберкулозата убива близо 1,7 милиона души годишно , множеството от които са в небогати страни . Единствената ваксина против заболяването, известна като БЦЖ ваксина , се ползва главно във високорискови райони на света , с цел да бъдат защитени бебетата от една от формите на болестта. БЦЖ обаче е много по-слабо ефикасна при юноши и възрастни за отбрана против главната демонстрация на заболяването - белодробната туберкулоза.

Повечето ваксини се слагат мускулно или подкожно. Сейдър обаче стартира да обмисля концепцията за интравенозна имунизация преди няколко години, когато при опити се открива, че новоразработена ваксина против малария работи по-добре, в случай че се инжектира във вените . Той взема решение да ревизира дали имунизацията против туберкулоза ще работи по сходен метод.-->

Изследователи от Националните здравни институти взаимно с учени от университета на Питсбърг работят с маймуни от типа макак резус, които реагират на БЦЖ имунизацията като хората. Те тестват разнообразни способи на банкет на имунизацията, в това число и на спрей, който на маймуните се подава през маска.

Шест месеца след имунизирането, учените вкарват бактерия на заболяването директно в дробовете на животните и следят развиването на инфекцията. Маймуните, инжектирани по обичайния метод подкожно, даже и с по-висока доза от имунизацията, са напълно малко по-защитени от неимунизираните животни, имунизацията на спрей също се оказва не изключително ефикасна.

При 9 от 10 животни, имунизирани интравенозно с по-висока от нормалната доза, отбраната е по-добра, регистрират откривателите в обява в сп. " Нейчър ". Екипът им не открива и диря от заразяване у шест от животните и регистрира доста ниски равнища на бактерията в белите дробове на три маймуни.
 / iStock/Getty Images
Хипотезата е, че имунните Т-клетки би трябвало да изпълнят белите дробове, с цел да убият бактерията на туберкулозата. Това става по-лесно, в случай че имунизацията минава бързо през тялото с помощта на кръвообращението. Със сигурност тестванията демонстрират по-голям брой дейни Т-клетки в белите дробове на животните, имунизирани по новия метод.

Резултатите са поразителни, тъй като демонстрират, че методът, по който се подава имунизацията, несъмнено въздейства върху имунитета , означават в публикация за изданието Самюъл Бехар и Крис Сасети, експерти по туберкулоза в университета на Масачузетс, които не са взели участие в проучването. Те обаче предизвестяват, че слагането на ваксина интравенозно не е толкоз елементарно, колкото другите познати способи на инжектиране.

Изследванията с животни не престават и се чака в околните 18 месеца да стартират проби върху хора, прецизира доктор Сейдър.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР