Ваксината срещу коронавирус на Pfizer утроява вероятността от развитие на

...
Ваксината срещу коронавирус на Pfizer утроява вероятността от развитие на
Коментари Харесай

Проучване: Ваксината на Pfizer утроява риска от миокардит

Ваксината против ковид на Pfizer утроява вероятността от развиване на разнообразни форми на инфектиране на сърдечната тъкан, само че тези странични резултати са извънредно редки. Това сочи изследване на интернационален екип от учени, оповестено в Annals of Internal Medicine, оповестява БГНЕС.

Изследователите означават, че жителите на Хонконг, които са получили една или две дози от препарата на Pfizer, са били към три пъти по-склонни да станат жертви на разнообразни форми на миокардит, инфектиране на сърдечната тъкан, в сравнение с хората от контролната група. Това не е типично за доброволците, получили Ваксина CoronaVac, пишат още те.

Припомняме, предходната година лекари от Израел откриха, че Pfizer и Moderna в извънредно редки случаи предизвикват миокардит - възпалително заболяване на сърдечния мускул, чиито затруднения могат да доведат до развиване на сърдечна непълнота или неочакван сърдечен арест. По-късно учените откриват, че най-често миокардитът се развива след имунизация при деца и юноши.

Група английски и китайски лекари, ръководени от Иън Вон, професор в Университетския лицей в Лондон, са провели изследване за това какъв брой постоянно имунизацията Pfizer предизвиква миокардит и други възпалителни болести на всички типове сърдечна тъкан.

Те са анализирали медицинските досиета на над 160 пациенти в клиники в Хонконг, признати в болничното заведение с сходни форми на сърдечна дисфункция. Част от тях са били имунизирани с Pfizer, а други - с тази на CoronaVac.

Въз основа на тези данни учените са пресметнали типичната периодичност на сърдечно инфектиране измежду пациенти, които са получили и двете ваксини, както и измежду други поданици на Хонконг на сходна възраст и пол, които са имали кардит по други аргументи.

Установено е, че всички форми на инфектиране на сърдечната тъкан се срещат доста рядко при ваксинирани. Ваксината на Pfizer обаче усилва риска от появяването им с към три пъти, което не е типично за CoronaVac.

Тенденцията е изключително изразена измежду младежите, които са имунизирани и с втората доза.

Според изследователския екип тази специфичност на РНК имунизацията би трябвало да се вземе поради при установяване на целите за имунизация измежду другите групи от популацията. Същевременно учените акцентират, че всички ваксини против ковид неколкократно понижават риска от гибел на пациенти с развиване на тежки форми на зараза, заради което отводът им би бил извънредно неблагоразумен.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР