Важни новини за новия щам Омикрон съобщи директорът на Националния

...
Важни новини за новия щам Омикрон съобщи директорът на Националния
Коментари Харесай

Важни новини за Омикрон. По-заразен ли е?

Важни вести за новия вариант Омикрон заяви шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ) проф. Ива Христова.

„ Все още нямаме потвърдени случаи на Омикрон в България. Все отново работим интензивно, с цел да ги открием, в случай че има такива. Започнали сме огромно секвениране, а резултатите чакаме до седмица. Секвенираме към 10% от пробите на седмица ”, сподели проф. Христова. И се зарече: „ Ще го хванем! “

В рамките на месец, че и по-малко, Омикрон може да стане преобладаващ у нас. Той има огромен букет разновидности, които са нови за ковид, само че са общи с вируси, които предизвикват остри респираторни болести, сподели ученият. И заяви: „ Данните са, че Омикрон протича по-леко от другите разновидности на Коронавирус ”.

„ Категорично обаче е доста по-заразен – 200-300% повече от Делта разновидността “, предизвести проф. Христова в утринния блок на Нова ТВ.

„ Много ми се ще да мисля, че тръгваме в посока на по този начин да се каже възпиране на ковид. Ние чакахме след време той да стане част от групата вируси, които предизвикват остри респираторни болести през зимните месеци. Дългосрочната вероятност е да стане вирус като останалите.

Първи признаци на това е допустимо да следим в този момент “, сподели шефът на НЦЗПБ.

„ В момента слизаме от платото на четвъртата вълна и може би ще би трябвало още към месец, с цел да имаме по-малко болни дневно.

За страдание, в случай че допуснем Омикрон у нас, то тъкмо ще излезем от едната вълна и ще влезем в друга. Възможно е и да има доста повече болни “, предизвести проф. Христова.

По думите й два пъти по-чест е шансът за повторна зараза, т.е. даже и разболелите са застрашени, а може на риск да са изложени и хората с две дози, само че без бустерна.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР