Въглищната централа инвестира над 100 млн. лв. в голям соларен

...
Въглищната централа инвестира над 100 млн. лв. в голям соларен
Коментари Харесай

Плановете на ТЕЦ Бобов дол по пътя на производството на изцяло зелена енергия

Въглищната централа влага над 100 млн. лева в огромен слънчев паркВ проектите на Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ влизат създаване на още газови когенерации и апаратура за биогазЦелта на зелените вложения на предприятието е възстановяване на въздействието върху околната среда и намаляването на въглеродните излъчвания в енергетиката
Топлоелектрическа централа " Бобов дол " работи по построяването на слънчев парк на стойност над 100 млн. лева Проектът ще даде опция на централата да създава зелен водород, който се дефинира като технология на бъдещето. Фотоволтаичният парк е на повърхност от към 1 400 декара, на някогашния сгуроотвал на ТЕЦ-а край с. Каменик. Очаква се целият парк да бъде издигнат до 2025 година

Изпълнителният шеф на Топлоелектрическа централа " Бобов дол " инж. Любомир Спасов съобщи, че през последните години влагат обилни средства за произвеждане на зелена сила от различни и чисти горива. По думите му с реализирането на започнатите планове последователно ще се приключи потреблението на твърди изкопаеми горива, което е една от главните цели на Европейския Зелен пакт. Той акцентира, че Топлоелектрическа централа " Бобов дол " е образец за това по какъв начин една българска въглищна централа може да бъде напълно трансформирана по европейски модел. Инж. Спасов уточни, че вложенията им ще дават опция за кариерно развиване на младите фрагменти, профилирани в региона на чистата сила.
-->
Инж. Любомир Спасов уточни, че предприятието интензивно работи за реализиране на зелените цели на Европейски Съюз. Директорът на Топлоелектрическа централа " Бобов дол " съобщи, че другият огромен основен план, който ще окаже позитивно влияние за опазването на природата и подобряването на въздуха в Югозападния въглищен район, е реализирането на капиталовото им желание за инсталиране на 5 газови когенератора с обща мощ от 42 мегавата. Инж. Спасов изясни, че се чака мощностите да бъдат въведени в работен режим идната пролет. Той добави, че преглеждат и благоприятни условия за създаване на апаратура на биогаз с потенциал от 6,5 мегаватчаса.

До края на август 2023 година се чака централата да се причисли към националната газопреносна мрежа на „ Булгартрансгаз “. Тя ще употребява природен газ при разпалване на блоковете - построяването на газоразпределителната станция ще стартира през март. Синьото гориво ще се подава към централата от магистралния газопровод за Северна Македония.

Директорът на Топлоелектрическа централа " Бобов дол " съобщи, че посредством тези вложения затвърждават уговорката им за пpeĸpaтявaнe на изпoлзвaнeтo нa твъpди изĸoпaeми гopивa, зa нaмaлявaнe нa въглepoдни излъчвания в енергетиката и зa стабилно развиване на една българска централа, имаща основно значение за опазване на енергийната непоклатимост и самостоятелност на България. Той разясни, че тяхното дружество следва европейската зелена концепция, която има за цел по-добър живот за всички. По думите му реализирането на всички зелени планове Топлоелектрическа централа " Бобов дол " ще бъде един добър образец по какъв начин е допустимо да не бъде затваряно едно въглищно дружество, а вместо това да се развива с новите технологии и да се дава бъдеще за хората, които работят там.

Инж. Любомир Спасов съобщи, че пътят към декарбонизация продължава с създаването на абстрактен план за създаване на апаратура с хибридни турбини, работещи на природен газ и водород с обща мощ 240 MW и инсталиране на електролизери. Директорът изясни, че те ще създават водород за турбините от силата от фотоволтаичния парк.

Директорът на Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ акцентира, че с цялостната промяна на централата се съблюдава европейския принцип „ Никой да не бъде зарязан “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР