Въглищната индустрия в България върви към своя край, не е

...
Въглищната индустрия в България върви към своя край, не е
Коментари Харесай

Експерт със съдбовна прогноза за газа

Въглищната промишленост в България върви към своя край, не е въпрос на политическо решение. Политиците несъмнено не лъжат като споделят, че идващите няколко години няма да затворят въглищните централи, само че евентуално ще ги затвори пазарът. Те заплащат въглеродни излъчвания, чиято цена нараства. Над 90 евро за звук е, малко евентуално е в идващите години да не нахвърли 100 евро за звук. След 2026 година няма да има опция за държавна помощ за централите и те би трябвало да затворят. Това прогнозира Пламен Димитров от Българското геополитическо сдружение.

Той напомни, че централите работят на загуба и тя се усилва. А като проблем пред тях уточни, че са обвързани с Плана за възобновяване и резистентност. Очакванията му са България да има пагубно закъснение пред Европейска комисия.
-->
" Сега е моментът за средства от Европейска комисия за този преход и ще отпадне напълно страната да заплати тези разноски, които би трябвало да се създадат. Държавата не може с магическа пръчка да сътвори работни места колкото са миньорите, много евентуално е да не са толкоз добре платени, откакто се затворят мините ", предвижда Пламен Димитров в ефира на България Он Ер.

Той прикани страната за съответна тактика за обособените региони. Прогнозите му са цената на газа през зимата да бъде по-ниска от предишния отоплителен сезон.

" Газ ще има тази зима. Проблемът е различен на " Булгаргаз " - че са поели задължения за прекомерно огромен размер мощности за превозване на газ, а не са сключили договорите за този газ, който би трябвало да бъде разтоварен на терминалите за втечнен газ в Турция и Гърция. Ще имаме остатък от близо 1 милиарда годишно, който няма къде да бъде съхраняван и би трябвало да бъде осъществен на непознати пазари ", сподели той. 

По думите му войната в Украйна ще докара до " окончателното отпадане на Русия от българското енергийно уравнение ". Разчетите му демонстрират, че преходът към неруски нефт в рафинерията в Бургас би лишил 5-6 месеца. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР