Въглеродните емисии от унищожителните пожари в Австралия вече достигат тези

...
Въглеродните емисии от унищожителните пожари в Австралия вече достигат тези
Коментари Харесай

Замърсяването на въздуха от пожарите в Австралия се доближава до това в амазонската гора

Въглеродните излъчвания от унищожителните пожари в Австралия към този момент доближават тези от пожарите в амазонската гора предходната година, заяви фондация " Томсън Ройтерс ".

От септември до 6 януари поради пожарите в Австралия в атмосферата са изхвърлени 370 милиона тона въглероден двуокис, сочат данни на европейската Служба за наблюдаване на атмосферата " Коперник ". Пожарите в Бразилия предходната година образуваха 392 милиона тона парникови газове от 1 януари до 15 ноември предходната година.

Австралийският министър председател Скот Морисън е подложен на критика за опитите си да омаловажи ролята на климатичните промени за рецесията с пожарите. Според множеството учени пожарите се усилват поради тригодишната суша в страната, която съгласно тях е обвързвана с климатичната рецесия.

Глобалното стопляне е причина за феномени като сушата, горещите талази и пожарите да стават все по-интензивни и евентуални, споделя Адам Ходж, районен информативен чиновник за Програмата на Организация на обединените нации за околната среда в Банкок. " Пожарите в Австралия са естествени като част от естествения цикъл, само че съгласно някои оценки актуалните са най-тежките в историята " , прибавя той. Според него това са част от последствията на световното стопляне с 1,1 градуса по Целзий над прединдустриалните равнища.

Австралия отделя 1,3 на 100 от въглеродните излъчвания в международен проект, само че е най-големият замърсител на глава от популацията след Съединени американски щати. Бразилия е на седмо място в света по обособяване на парникови газове. Според Ходж битката с световното стопляне ще помогне да се избягнат произшествия като пожарите в Австралия.-->

Сравненията сред нездравословните излъчвания от пожарите в Австралия и Бразилия са комплицирана задача поради другата динамичност на бедствията, типовете растителност и това по какъв начин са почнали пожарите, споделя Марк Парингтън, старши откривател в Службата за наблюдаване на атмосферата " Коперник " в Рединг, Англия.

Много пожари по тропиците се подпалват преднамерено, постоянно поради селското стопанство. Имаше и пожари, свързани с намаляването на горите в Бразилия, както и в Австралия - това е страна, в която опожарите са част от екосистемата, прибавя той. Глобално броят на пожарите и обвързваните с тях нездравословни излъчвания най-вече се намалява през последните няколко десетилетия, отбелязва Парингтън.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР