Въглеродът на Земята – основната предпоставка за наличието на живот,

...
Въглеродът на Земята – основната предпоставка за наличието на живот,
Коментари Харесай

Учени: Животът на Земята е извънземен!

Въглеродът на Земята – главната причина за съществуването на живот, има извънземен генезис. Оказва се, че той се е озовал на родната ни планета при конфликт сред нея и меркуроподобен планетен ембрион преди 4.4 милиарда години.

До констатацията учените са стигнали след разбор на летливите детайли в мантията на Земята. Екипът на доктор Раджийп Дасгупта от Университета Райс допуска, че конфликтът, който е донесъл въглерода - респективно живот тук, е станал единствено към 100 милиона години след възникването на Земята. Това дава отговор на дълго задавания въпрос от кое място тъкмо идва въглерода на планетата ни.

До момента учените спореха по отношение на произхода на въглерода. Причината бе, че компютърните модели посочваха, че в младите си години на Земята е нямало метод въглеродът да се задържи. Той или е трябвало да остане капсулиран в ядрото на Земята, или би се изпарил изцяло.

Една от най-тиражираните теории на учените бе, че летливите детайли, един от които е въглеродът, са пристигнали от външен източник. Дори да са били на Земята, въглеродът, азотът, сярата и водородът биха се изпарили през първите 100 милиона години от възникването ѝ с помощта на интензивната горещина на световния океан от магма, покриващ земната повърхнина през този интервал от време. Затова те би трябвало да се пристигнали по-късно. До момента обаче не бяха известни астероиди, които биха могли да създадат това.

 Космос

За да обяснят произхода на веществата на Земята, учените са обърнали взор към различен извънземен източник. Въглеродът произлиза от ядра, сходни на земното, и може да бъде всмукан единствено от силикатната тога като земната. Именно поради това те обърнали взор към богатите на сяра и силиций планетни ядра на Марс и Меркурий. В поддръжка на това идва и догатката, че сплавите на желязото в ядрото са богати или на силиций, или на сяра.

Всичко това води до забавна констатация. Спрямо изчисленията, основани на съотношението въглерод-сяра, и наличното количество въглерод следва да се заключи, че планетен ембрион, сходен на Меркурий, се е сблъскал със Земята. Той е бил изцяло всмукан от нея. Размерите на тялото е трябвало да бъдат толкоз огромни, че ядрото му е погълнато непосредствено от това на Земята, а богатата му на въглерод тога се е смесила изцяло с тази на родната ни планета. Това в последна сметка е довело до появяването на живот.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР