В знак на приятелство и гостоприемство в страните на Южна

...
В знак на приятелство и гостоприемство в страните на Южна
Коментари Харесай

Чаят, който утолява жаждата и възстановява силите ни

В знак на другарство и гостолюбие в страните на Южна Америка е признато да ви почерпят с националната им напитка - парагвайски чай. Този другоземен чай се подготвя от листата на чаено дърво или по този начин наречено - мате.

В диво възходящ тип е вечнозелено дърво, което доближава височина до 13-14 метра. Отглеждано в плантации, култивираното дърво доближава височина до 5 метра и по този метод по-лесно се берат листата му.

Индианците са употребявали парагвайския чай още преди идването на белите на континента. Варели са накъсаните от дървото листа в половини от тикви и са пиели чай през тръстика. Пиенето на чай за тях е било обред. Приготвял се от домакина и тиквата с готовия чай се предавала от човек на човек.

Тази напитка утолява жаждата, възвръща силите и ободрява при отмалялост.

По-късно с проучвания е открито, че в чая Мате се съдържат витамините А, В1, С, лимонена киселина, ванилин, 1.8 кофеин, теобромин, ароматни смоли, до 12% дъбилни субстанции. Специфичният усет и мирис на парагвайския чай се дължи точно на ароматните субстанции.

Мате се сервира в керамични закрити съдове с формата на тиква. Пие се със сламка, с цел да не се окислява бързо.

Парагвайският чай е систематизиран от диетолозите към лечебните и тонизиращите питиета. Кофеинът в листата оказва на организма леко стимулиращо влияние.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР