В зависимост от това къде живеете или закъде пътувате, можете

...
В зависимост от това къде живеете или закъде пътувате, можете
Коментари Харесай

Винаги носете това, когато навън е много студено!

В взаимозависимост от това къде живеете или закъде пътувате, можете да се сблъскате с непредвиден мраз когато и да е на годината. Важно е студът да не пречи на вашето напредване било в градски, било в извънградски условия и, най-важното: заради неопитност да не аргументи пострадване или заболяване.

Естествено, най-често в екстремални условия на мраз се изпада по време на зимен туризъм. За да се чувствате удобно, до момента в който сте на туризъм в студено време, е доста значимо да имате подобаващите облекла и екипировка със себе си.

Най-разумен в такива условия е 3-слойният метод на обличане. Това значи да носите върху себе си главен пласт облекло - който води потта от кожата ви, междинен пласт - той изолира тялото ви от студа, и външен пласт, който защищава от вятър и влага.  

Целта на „ слоестия “ метод на обличане е да имате опция да добавяте или сваляте пластове по време на напредването си, като в същото време се чувствате удобно - без прегряване и изпотяване. Да останеш на изсъхнало по време на зимен туристически преход е най-важното нещо. Преовлажняването в леден ден може да докара до хипотермия.

Между другото, тези рекомендации важат освен за зимните туристи и скиорите - само че и за придвижването ви по градските улици, когато времето е доста студено.

В рисково студени зимни условия кажете „ не “ на памука! Щом се овлажни, изсъхването му лишава доста време, което може да ви държи мокри, студени и нещастни. Синтетичните и вълнените пластове изсъхват доста по-бързо и водят потта.

Покрийте на всички места, където имате открити сектори кожа по тялото си – тя е изложена на риск от измръзване. Обърнете особено внимание на носа, бузите, ушите, пръстите на ръцете и краката. 
Какво да облечете, когато бягате в студено време?
Да, времето малко внезапно захладня и от тук нататък ще става още по-студено. На вас ви се бяга и би трябвало да намерите решение на изникващия...
Прочети повече
За да запазите ръцете си, опитайте да носите 2 чифта ръкавици: едните тънки и леки флисови (полиестерни) приблизително топли, а над тях - водоустойчиви. Също по този начин е добра концепция да вземете със себе си спомагателен чифт флисови ръкавици, при положение, че тези, които носите, се намокрят.  

За да поддържате краката си топли, използвайте синтетични или вълнени чорапи по ваш размер. Дебелите чорапи обезпечават сериозна изолираност, само че бъдете деликатни с тях: уверете се, че не обгръщат ходилата ви прекомерно компактно, защото това може да наруши кръвообращението. Важно е да поддържате краката си сухи, по тази причина постоянно носете спомагателен чифт чорапи, с цел да ги промените при необходимост. Ако ви следва да ходите по снега, носете водоустойчиви обувки. В случай, че очаквате доста ниски температури, може да ви потрябват обувки с усилена вградена изолираност. 

За да затоплите носа и бузите си, опитайте обособена флисова яка и маска за лице. Топлата зимна шапка, която покрива ушите ви, в никакъв случай няма да бъде непотребна. В случая шапката вид „ ушанка “ е съвършена. 

Избягвайте пристягащите детайли в облеклото: каишки и верижки на часовници, маншети на ръкавиците, тесни гамаши и ботуши, които стягат прекомерно компактно краката ви. Всичко това предизвиква неприятно кръвообращение, което може да усили рисковете за измръзване. Уверете се, че облеклата и оборудването ви не „ стискат “!

Добавете топлота: химическите нагреватели за ръце и крайници са превъзходен метод да запазите пръстите си топли – изключително, в случай че по принцип са склонни да изстиват.
Без какво не би трябвало да тръгваме на планина
" Не бива да подценяваме оборудването си освен при планински преход, само че дори при рутинно излизане на открито в града ", обясниха Ясен Сливен...
Прочети повече
Носете шапка: най-бързият метод да загубите топлота е през главата! Затова постоянно нахлупвайте зимна шапка, в случай че ви е студено.

Използвайте гамаши - в случай че маршрутът ви е през бездънен сняг, гамашите са наложителен аксесоар, с цел да предотвратите попадането на сняг в ботушите. Те също придават малко спомагателна топлота. Непременно използвайте водоустойчиви и „ дишащи “ гамаши!

Вземете слънцезащитни (в случая – най-добре скиорски!) очила, с цел да предпазите очите си от слънцето и вятъра. Някои слънчеви очила ви разрешават да сменяте лещите по този начин, че можете да изберете стремежи от вас нюанс или степен на затъмняване.

Не забравяйте фенерче! Разберете какъв брой часа дневна светлина имате разполагаем и постоянно носете със себе си фенерче с нови акумулатори. При това поддържайте батериите топли: студеното време може бързо да ги повреди. Литиевите са склонни да устоят на ниски температури по-добре от алкалните; само че без значение какъв вид акумулатори употребявате, най-добре е да ги поддържате топли. Поставянето на фенерче, електронен навигатор, мобилен телефон и друга електроника в джобовете компактно до тялото може да ви помогне решаващо в сложна екстремална обстановка.

Нанесете слънцезащитен крем върху лицето си: това, че на открито е студено, не значи, че няма да получите слънчево изгаряне! Ако има сняг, слънчевите лъчи се отразяват от него, което е доста рисково за кожата. Нанесете крема върху лицето си, без да го жалите! Не, лицето си жалете, тъй като друго си нямате: само че не жалете крема, тъй като колкото повече от него нанесете, толкоз повече той ще пожали и отбрани лицето ви!

Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР