В залива Акаба, който се дели от Йордания и Израел,

...
В залива Акаба, който се дели от Йордания и Израел,
Коментари Харесай

Тревожно! Морските таралежи в Червено море измират


В залива Акаба, който се дели от Йордания и Израел, се разиграва покруса: един тип морски таралеж е изцяло липсващ. Отсъствието им от биоценозата може да има тежки последствия за локалните коралови рифове, които са една от туристическите атракции на залива, написа БГНЕС.

Според учени от университета в Тел Авив цялата популация от черни морски таралежи, известни с това, че оказват помощ за поддържането на кораловите рифове здрави, е изчезнала единствено за няколко месеца. Същото се е случило и в други елементи на Червено море - във водите на Египет и Саудитска Арабия.
-->
Виновен за измирането на таралежите е паразит, едноклетъчен ехинодерм. По принцип морските таралежи рядко страдат от паразити и сходна повсеместна смъртност е знак, че таралежите са беззащитни пред непозната до момента опасност.

От заразяването до гибелта на таралежа минават единствено два дни. Някои от мъртвите таралежи са изхвърлени на брега от прибоя. Друга част се придвижват от рибите, което може би спомага за бързото разпространяване на паразита.

Съобщения са получени и от Турция и Гърция.

Океанолозите осъзнават, че е прекомерно късно да бият паника. " Нищо не може да се направи, с цел да ги спасим ", оплакват се учените. Единственият метод да се избави типът е да се сътвори размножително стадо от здрави човеци в изолиран залив.

Морските таралежи са забавни животни сами по себе си, само че също толкоз значимо е, че тяхното битие обезпечава запазването на кораловите рифове. " Скъпоценните камъни " на Червено море са една от главните аргументи, заради които туристите, и най-много гмуркачите, се стичат там. Израелският Ейлат да вземем за пример, главният курорт в тази част на Червено море, е съвсем напълно напълнен през сезона с водолази, които желаят да се допрян до подводната хубост. Морските таралежи се хранят с водорасли, които се конкурират за светлина и хранителни субстанции с коралите, тъй че в случай че таралежите изчезнат, водораслите просто ще задушат по-крехките корали. Още по-лошо е, че болестта се популяризира елементарно и възможностите на коралите да продължат да живеят понижават. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР