В зала История на книгата“ на Националната библиотека Св. св.

...
В зала История на книгата“ на Националната библиотека Св. св.
Коментари Харесай

Националната библиотека вади съкровища на Шекспир и Сервантес

В зала „ История на книгата “ на Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “ от през днешния ден (23 април) може да разгледате експозицията с истински издания на Шекспир и Сервантес от фонда на най-голямата ни книжовна съкровищница.

Поводът – Световният ден на книгата и авторското право. От Националната библиотека притеглят читателите си към експозицията с два цитата от огромните писатели Шекспир и Сервантес.

Първият - на Мигел де Сервантес Сааведра (1547-1616) гласи: „ Любовта е толкоз огромна мощ, че може да бъде надмината единствено от летенето “. А вторият - на Уилям Шекспир (1564-1616) звучи по този начин: „ Живеят единствено влюбените, останалите просто съществуват “.

Причината да се цитират двамата създатели е, че от 1926 година 23-ти април е разгласен за ден за респект към създателя на „ Знаменитият идалго Дон Кихот де ла Манча “. В същото време 23-ти април е и ден на Уилям Шекспир, защото британският драматург приключва земния си път на тази дата през 1616 година.  

Затова през 1995 година ЮНЕСКО предлага на 23 април да бъде отбелязван Денят на книгата и авторското право, защото датата е обвързвана с двамата световноизвестни поети и писатели.

По мотив празника министърът на културата Боил Банов насочи привет към писателската и читателската общественост в страната, оповестен на уеб страницата на Министерството.

В него той не пропуща да означи, че тази година не престават да работят стратегиите „ Помощ за книгата ” и „ Българските библиотеки – модерни центрове за четене и осведоменост ”. Министърът акцентира, че за първи път се осъществя и напълно новосъздадената стратегия за подкрепяне на креативен планове в региона на литературата. Припомняме, че тя е обвързвана с подпомагането на културния бранш – един от най-тежко засегнатите по време на пандемията.

„ Заложените за тази година средства в бюджетната стратегия за подкрепяне развиването на българския хартиен бранш, библиотеки и читалища са увеличени на общо 9 205 200 лв. “ – афишира още министър Банов.

Накрая той приключва поздрава си с напомнянето, че книгата е повече от най-хубавия подарък, който можем да получим; че тя е същински скъп подарък, който остава с нас вечно, и че всяка закупена книга е методът да могат да се появяват още доста книги след нея.

От друга страна всеки, който неотдавна е бил в читалищна библиотека в покрайнините на София или отвън столицата, не може да не е забелязал с какъв брой малко нови заглавия разполага фондът й. В подобен случай напомнянето, че „ книгата остава с нас вечно “ търпи корекции – Световният ден на книгата е добър мотив да купим ново заглавие и откакто го прочетем, да го дарим на най-близката до нас читалищна библиотека. И да си го кажем почтено - 9 205 200 лв. не са галактическа сума и биха стигнали за издаването на към 920 нови заглавия на български създатели, задоволили се със скромни авторски възнаграждения. По данни на книгоиздателския бизнес у нас всяка година излизат към 1200-1500 нови заглавия на български създатели.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР