Според експертите откритията показват, че материята реагира на гравитацията в

...
Според експертите откритията показват, че материята реагира на гравитацията в
Коментари Харесай

Учени доказаха, че около черните дупки съществуват зони, които поглъщат материя

Според специалистите откритията демонстрират, че материята реагира на гравитацията в нейната " най-силна допустима форма "
Учените откриха доказателства за доктрина на Алберт Айнщайн, съгласно която към черните дупки освен съществува зона за усвояване на материя, само че и че там са едни от най-силните гравитационни сили, разпознати до момента в галактиката, съобщи Пи Ей мидия/ДПА, представени от Българска телеграфна агенция.

Теорията на Айнщайн гласи, че е невероятно частиците да се движат безвредно по кръгови орбити, когато са наоколо до черна дупка. Вместо това те бързо се спускат към обекта със скорост, близка до тази на светлината.

Според специалистите откритията демонстрират, че материята реагира на гравитацията в нейната " най-силна допустима форма ".

В новото проучване за първи път това е прегледано в детайли, като физици от Оксфордския университет употребяват рентгенови лъчи, с цел да схванат по-добре силата, генерирана от черните дупки.

" Вълнуващо е, че в галактиката има доста черни дупки и в този момент разполагаме с нова мощна техника за проучване на най-силните известни гравитационни полета ", споделя доктор Андрю Мъмъри от Физическия факултет на Оксфордския университет, който е началник на изследването.

" Теорията на Айнщайн предсказваше, че тези зони съществуват, само че за първи път успяхме да потвърдим, че се случва ", добавя той.

" Представете си ги като река, която се трансформира във водопад - до момента гледахме реката. Това е първият ни взор към водопада ", отбелязва физикът.

Мъмъри дефинира това като " вълнуващо ново развиване в проучването на черните дупки, което ни разрешава да изследваме тази част към тях ".

" Това последно усвояване на плазма се случва навръх ръба на черната дупка и демонстрира по какъв начин материята реагира на гравитацията в най-силната й допустима форма ", изяснява откривателят.

Учените споделят, че в продължение на доста десетилетия астрофизиците са обсъждали дали тъкмо тази част ще може да бъде открита.

Екипът от Оксфорд в продължение на няколко години създава модели и новото проучване за първи път демонстрира сходна зона, открита благодарение на рентгенови телескопи и данни от интернационалната галактическа станция.

Данните, оповестени в Monthly Notices of the Astronomical Society, са за по-малки черни дупки, намиращи се относително покрай Земята. Става дума за рентгенови данни, събрани от галактически телескопи.

По-късно тази година втори екип от Оксфорд се надява да се приближи до снимането на първите фрагменти на по-големи, по-отдалечени черни дупки, отбелязва ДПА.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР