За последните 20 години: Изпратихме втория най-студен месец майСредните месечни

...
За последните 20 години: Изпратихме втория най-студен месец майСредните месечни
Коментари Харесай

За последните 20 години: Изпратихме втория най-студен месец май

За последните 20 години: Изпратихме втория най-студен месец май
Средните месечни температури през май са сред 12 и 18 °С и имат отклоняване от месечната норма сред минус 2.5 и 0 °С. Това е вторият най-студен месец май за последните 20 години, след месец май на 2023 година, сочи къса информация на Национален институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Най-високата измерена температура е 31,6 °С на 22 май в Първомай, обл. Благоевград.
Най-ниската минимална температура в станция в обитаемо място e плюс 1 °С на 14 май в Малко Търново,
а най-ниската температура, измерена на планински връх, е минус 9,7 °С на връх Мусала на 11 май. В София най-високата измерена температура е 25,2 °С на 7 май, а най-ниската – плюс 4,4 °С на 12 май.
В по-голямата част от страната месечните суми на преваляванията са сред 50 и 150% от климатичната норма.
Суми под 50% има единствено на обособени места в Източна България (Елхово, 43%), а над 150% – в Западна и Централна България (Ивайловград, 223%). Това е най-дъждовният месец май от 2017 година Най-голямото измерено 24-часово количество дъжд е 75 мм от дъжд и град в с. Остров, обл. Враца, на 9 май. През доста дни от месеца има градушки в разнообразни елементи на страната. Най-голям брой станции с регистриран дъжд от град има на 9, 23 и 30 май (процес, осъществен за 24-часовия интервал от 8.30 ч. на предния ден до 8.30 ч. на посочената дата).
През множеството дни от първото десетдневие на месец май баричното поле над страната е циклонално.
На 3–4 и 8–9 май минават студени атмосферни фронтове и на доста места има превалявания и гръмотевични стихии, като в някои от тях явленията са интензивни, а преваляванията – обилни по количество; има и градушки. Относително стабилизиране на атмосферата настава в средата на интервала, когато краткотрайно над страната се построява баричен гребен. През множеството дни температурите са по-ниски от нормалните, като най-топло е на 7 май, с оптимални температури сред 25 и 30 °С, а най-хладно – на 3 и 10 май, когато преобладаващите оптимални температури са сред 13 и 18 °С.
На 8 май падналите превалявания от дъжд и град – 38 мм (л/кв.м) за по-малко от 3 часа, са наводнили улиците в централната част на Плевен,
краткотрайно е спрян тролейбусният превоз. Същия ден и през нощта против 9 май вследствие на обилни количества превалявания от дъжд река Делейнска е излязла от коритото си и е наводнила с. Делейна, обл. Видин. Придошлите води са залели част от къщите в селото. Временно е прекратено електрозахранването. 24-часовото количество дъжд във Видин е 46,4 мм (л/кв.м), в Ново село – 53,2 мм (л/кв.м).
В началото на второто десетдневие, в антициклонално барично поле,
е слънчево; дневните температури се покачват, само че утринните са ниски. През множеството от останалите дни от интервала на доста места в страната има превалявания с гръмотевици. По-интензивни и по-масови са явленията по прекосяването на студени атмосферни фронтове на 12, 15 и 19 май. През интервала 16–18 май преносът на въздушни маси е от югозапад, с централизация на сахарски прахуляк, като през нощта против 17 май тук-там в западната половина от страната и Родопите се следят оцветени превалявания. Най-високите оптимални температури за десетдневието, сред 25 и 30 °С, са регистрирани на 18 май. Най-хладно е на 15 и 16 май, когато в множеството региони оптималните температури са сред 13 и 18 °С.
В началото на третото десетдневие настава релативно стабилизиране на атмосферата
и покачване на температурите. На 22 май под въздействие на преминаващ леден атмосферен фронт въздушната маса се лабилизира, развива се мощна купесто-дъждовна облачност, падат краткотрайни интензивни превалявания с гръмотевични стихии и градушки. Мощна гръмотевична стихия следобяд, съпроводена от мощен вятър, дъжд и град, е наводнила източните квартали в София.
Падналият за 50 минути дъжд е 49.2 мм (л/кв.м), а за денонощието – 58 мм (л/кв.м).
Големината на градовите зърна е 20 мм. По същото време в Априлци е паднала градушка с диаметър 40 мм.
В средата на интервала с построяването на баричен гребен от североизток времето е умерено,
най-вече слънчево и топло, като на 25 май са регистрирани и най-високите оптимални температури за десетдневието. През интервала 27–31 май настава още веднъж лабилизиране на атмосферата. На доста места в страната има краткотрайни превалявания с гръмотевични стихии и градушки, температурите се намаляват. Най-ниските оптимални температури за десетдневието са сред 20 и 25 °С, регистрирани на 28 май.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР