В забързаното ни ежедневие, често не ни остава време за

...
В забързаното ни ежедневие, често не ни остава време за
Коментари Харесай

Традиционни домашни български ястия

В забързаното ни всекидневие, постоянно не ни остава време за готвене и някои вкусни обичайни български ястия потъват в давност. Вижте нашите хрумвания и оферти.

Кюфтетата със сос са вкусно обичайно българско ядене. Приготвят се от 500 грама кайма, 1 глава лук, 1 кг картофи, 3 супени лъжици пюре, 1 връзка магданоз, 1 чаена лъжичка червен пипер, черен пипер и сол на усет, олио за запържване.

Лукът се обелва и се нарязва на ситно, смесва се с каймата, прибавя се нарязаният на ситно магданоз, черният пипер и солта. Всичко се омесва добре и се оформят кюфтета. Всяко кюфте би трябвало да наподобява на топка. Те се запържват и се вадят в обособена паница.

Запържва се брашното, прибавят се аленият пипер и доматеното пюре. Добавя се малко вряла вода и в сместа се прибавят кюфтетата и нарязаните на дребни кубчета картофи. Кюфтетата могат да се задушат с картофите или да се опекат.

Едно от най-традиционните ястия на българската софра е свинското с ориз. Необходими са 600 грама свинско, 1 чаена чаша ориз, 200 мл бульон, подправки на усет.

Месото се нарязва на части и се запържва, като се прибавя малко вода, с цел да се позадуши. Добавя се чаша и половина вряла вода и когато месото поомекне, се прибавя оризът. След като поври на муден огън десетина минути, се реалокира в тава, поръсва се с подправките и се пече, като се добави бульонът.

 Свинско с ориз

Друго обичайно, въпреки и не толкоз известно ядене, което е уместно също по този начин за празници като Гергьовден и Великден, са агнешките чревца на фурна.

Необходими са кг агнешки чревца, 200 мл бульон, 100 грама масло, 1 супена лъжица доматено пюре, 1 връзка зелен лук, 1 супена лъжица брашно, 1 чаена лъжичка червен пипер, сол и черен пипер на усет.

Чревцата се измиват доста добре от вътрешната страна и извън на течаща вода. След това три по три се сплитат на плитки. Нареждат се в кръгла тава. Бульонът се кипва и се прибавят маслото и запърженото с червен пипер брашно, а по-късно – доматеното пюре.

Чревцата се заливат с тази примес и се поръсват с нарязан зелен лук и магданоз. Пекат се на фурна до порозовяване.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР