В южния полски град Тжебиня, две десетилетия след затварянето на

...
В южния полски град Тжебиня, две десетилетия след затварянето на
Коментари Харесай

Над 20 дупки са се появили в земята в бивш минен район в Полша

В южния полски град Тжебиня, две десетилетия след затварянето на локалната въглищна мина, жителите живеят в боязън, че земята безусловно ще се срути под краката им.През последните две години в района са се появили 20 дупки. Затворена мина в Хутки е един от многото региони в Полша, които се сблъскват с проблеми, подбудени от някогашна минна активност. Оголен сектор в гората, демонстрира мястото, където земята е потънала и е зейнала голяма дупка. В Тжебиня към 270 хектара земя са в заплаха.
От предходната година насам имаме същински взрив на тези събития. И това в действителност доста тревожи жителите. Защото визира региони, които те употребяват всекидневно - градините им, гробища, спортни зони, стадиони и тенис кортове. Имаме и затворено локално читалище. Сега изследваме регионите към учебното заведение, както и непосредствено под къщите на хората, тъй като в непосредствена непосредственост до домовете им също се появяват тези дупки.
Toмаш Золач, заместник-кмет на град Тжебиня

Хората, живеещи в района, споделят, че даже ходенето за гъби може да бъде рисково. Влизането във от ден на ден гори в района е неразрешено заради опасността от поглъщане.
Бихме желали да получим повече информация по този въпрос, с цел да се усещаме по-сигурни. Има от ден на ден и повече такива потъвания, тъй че би било добре да сме в течение на цялата тази информация.
Йоанна, жителка на Олкуш

Жителите в района се оплакват, че не получават задоволително помощ от държавното управление, а локалните управляващи също са неспособността да намерят дълготрайни решения. Когато се появят дупките, те бързо се запълват. Но жителите споделят, че главната опасност остава.
Разбира се, опасността от пропадания се следи непрекъснато, както в тази ситуация със затворената мина в Тжебиня, където опасността е по-голяма. За страдание, тези дупки в земята се появяват все по-често. Но те могат да изникнат и тук-там, където до момента не ги е имало. Имахме такива образци. Има региони, където добивът е бил плитък, изкопите не са надълбоко подземен, тъй че опасността евентуално ще бъде още по-голяма там.
Силвия Жаровславска, Централен институт по минно дело в Катовице

Проблемът с дупките постоянно се подценява поради районния му темперамент, само че той е сериозен проблем за доста поданици на Полша. В градове като Тжебиня е допустимо да се наложи най-малко частична евакуация на популацията.

Магдалена Ходовник, за Euronews, от Катовице
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР