В Южна Корея беше открита първият случай на инфекция в

...
В Южна Корея беше открита първият случай на инфекция в
Коментари Харесай

Буквално изяжда мозъка. Забелязан е нов случай на опасна инфекция

В Южна Корея беше открита първият случай на зараза в страната с амебата Naegleria Fowleri. Тази рядка болест визира мозъка и съвсем постоянно е съдбовна. За характерностите на рисков паразит - в материала.

Абсолютен палач

Няколко пъти годишно в международната преса се появяват известия за смъртни случаи след заразяване с амеба Naegleria Fowleri. Открита е през 1960 година от австралийския доктор Малкълм Фаулър и типът е кръстен на него. Тези най-прости едноклетъчни организми от рода Negleria живеят в естествени и изкуствени пресни водоеми, както и във влажни почви при температура от плюс 25-30 градуса по Целзий. И при удобни условия те се развъждат бързо.

В виталния цикъл те минават през три стадия: циста, камшичесто и трофозоит. Кистата е неактивна краткотрайна форма, характеризираща се с съществуването на защитна обвивка. В това положение паразитът изчаква неподходящи условия. Камшичесто са междинна форма: движи се, само че не употребява хранителни субстанции и не се развъжда. Трофозоитът е пълностоен деен микроорганизъм.

Човешката болест нормално се случва по време на къпане: паразитът, който е в деен или флагеларен етап на развиване, навлиза в носа с вода, а по-късно през епитела и обонятелния нерв в мозъка, където стартира да се популяризира. Теоретично можете да се болестите посредством поемане на аерозоли, в случай че те съдържат кисти. Но през хранопровода е невероятно - амебата умира в стомашно-чревния тракт.



Naegleria Fowleri постоянно се назовава " амеба, която се храни с мозъка ". И това е безусловно правилно. Чрез мелене на мозъчната тъкан, тя предизвиква примитивен амебичен менингоенцефалит (ПАМ). Първите признаци са главоболие, световъртеж, повръщане и се появяват към два до шест дни след заразяването. След това температурата се покачва, стартират халюцинации, нарушена съгласуваност на придвижванията, спазми и припадъци, наподобяващи епилептични. Симптомите се ускоряват и зачестяват, човек губи зрение и слух. Смъртта настава след седмица или две.

Смъртността е към 98 %. Но, както демонстрира практиката, в случай че лекуването стартира бързо, въпреки всичко има шансове. В Съединените щати са регистрирани четири случая на възобновяване от ПАМ, най-вече измежду деца. Друг е в Иран: петгодишно дете беше избавено там през 2012 година А през 2018 година в Испания беше излекувано десетгодишно момиче.



Мозък, обиден от амебата Naegleria fowleri

А мебата отива на север

През 60-те години от откриването на Naegleria fowleri са регистрирани към 400 случая на ПАМ по целия свят, 154 от които в Съединени американски щати. Единични болести са регистрирани в Белгия, Англия, Нова Зеландия, Пакистан, Индия, Мексико и Тайван. За заплахата от зараза не е належащо да се приказва - инфекцията не се предава от човек на човек.

Имаше обаче и условно всеобщи инфекции. И по този начин, в Чешката република при започване на 60-те години 16 души се разболяха за три години. Всички са посещавали един и същи открит басейн с незадоволително хлорирана вода. Negleria е много толерантна към ниски равнища на хлор и е открита в чешмяна вода в Съединени американски щати и Австралия, където се вършат проби постоянно. Това нормално не е рисково, в случай че не изплакнете носа си с такава вода.

За Южна Корея актуалният случай е първи. Пациентът умря на 21 декември, 11 дни след завръщането си от Тайланд, където прекарал четири месеца. Имаше всички присъщи признаци на ПАМ - главоболие, температура, повръщане, говорни нарушавания. Диагнозата е доказана от патолози.

Според американските центрове за надзор и предварителна защита на болесттите през последните години Съединени американски щати боледуват по-често, което се свързва с световното стопляне. Така през август дете, което се изкъпа в една от реките на Небраска, умря от менингоенцефалит, породен от зараза с Naegleria Fowleri. Преди това случаите на болест бяха лимитирани до южните щати, в този момент амебата се е популяризирала в по-високи географски ширини.

Как да не се болестите

Всъщност хващането на зараза е много мъчно, даже в случай че плувате в езеро, където живее амебата. Това изисква амебата да удари горната стена на носната празнина и да се прикрепи към обонятелния нерв, през който навлиза в мозъка. Това нормално се случва при гмуркане, изключително с краката напред.

За да се предпазите от заболяването, учените предлагат да се въздържате от плуване в застояли, мръсни и топли водоеми, по-специално в Азия и Северна Америка, а в басейни и водни паркове се предлага да употребявате щипки за нос.

Първоначално ПАМ елементарно се бърка с много постоянно срещан бактериален или вирусен менингит. Ето за какво, в случай че през предходните две седмици преди болестта е имало контакт с топла прясна вода в натурален или неестествен контейнер, лекарите би трябвало да бъдат осведомени. За надеждна диагноза се прави комплицирана инвазивна лумбална пункция. Получената течност се проучва за съществуване на амеби посредством клетъчно оцветяване. Лечението се прави от експерт по инфекциозни болести.



Откриване на амеба Naegleria fowleri в цереброспинална течност посредством клетъчно оцветяване

Антибиотиците не работят против Negleria. Учените оферират разнообразни схеми на лекуване. Най-често препоръчваното интравенозно лекарство е амфотерицин В, противогъбичен сътрудник, ефикасен против доста систематични инфекции, породени от паразити, или други антимикробни средства с необятен набор на деяние. Но инфекцията нормално прогресира толкоз бързо, че не се диагностицира до гибелта на пациента, по време на аутопсия. Следователно просто няма изследвания, сравняващи разнообразни лечебни благоприятни условия при хора.

В Русия амебата на Фаулер към момента не е срещана - съгласно учените, заради студения климат. Въпреки това, даже суровата съветска зима не дава 100% гаранция. Биолозите означават, че при неподходящи условия едноклетъчното минава в положение на циста, в което може да съществува няколко години. Цистите са устойчиви на високи и ниски температури, ултравиолетова радиация, слънчева радиация, а при изсушаване вятърът може да ги придвижи на дълги дистанции. Веднъж попаднал в удобна среда, микробът може да премине в деен етап. Така че през лятото всяко застояло топло водно тяло е евентуално рисково.

Водоснабдителните системи на частните семейства също са изложени на риск: там по предписание не се употребява хлориране и специфична микробна обработка. Но има и елементарно решение - кипването ще помогне, при него амебата умира за минута.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР