В язовир „Бебреш“ има вода за питейно-битово водоснабдяване за около

...
В язовир „Бебреш“ има вода за питейно-битово водоснабдяване за около
Коментари Харесай

И Ботевград е пред водна криза

В язовир „ Бебреш “ има вода за питейно-битово водоснабдяване за към 6 седмици, предизвести пред БНР кметът на Ботевград Иван Гавалюгов.

„ Наличните водни количества от потребния размер на язовира са за към 6 седмици при настоящето съответствие на притока и отока на води от язовира. Всички се надяваме на удобни климатични условия, т.е., на снегове и дъждове в този интервал, само че не може да разчитаме на това. Положението може да го назовем като евентуално спешно, уповавам се не като ориста на Перник, само че не можем да си позволим да подценяваме ситуацията “, изясни кметът.

Ако свършат водните запаси на язовир „ Бебреш “, градът разполага и с други водоизточници, само че те не могат да задоволят изцяло питейно-битовите потребности на популацията, акцентира кметът. Според него стигне ли се до такава обстановка, следствията „ няма да са по-различни от тези в Перник “.

За да се стигне до това състояние на водите на язовира, има две съществени аргументи, безапелационен бе Гавалюгов и посочи:

„ Амортизираната ВиК инфраструктура на „ Напоителни системи “ и тази, която е общинска благосъстоятелност, стопанисвана от държавното ВиК-София. Втората сериозна причина е работата на дребната водноелектрическа централа „ Бебреш “, издигната и пусната в употреба през 2014 година Официално е установено с отчет, че този Водноелектрическа централа работи даже отвън обсега на своето позволение. Само през тази година това се е случило за цели 14 дни, за който интервал са източени към 1,2 млн. кубика вода от язовира нерегламентирано в прорез с издаденото позволение от „ Басейнова дирекция “.

По думите на кмета този Водноелектрическа централа е построен, без да има опция „ Напоителни системи “ да управляват неговата работа: „ Те не могат наложително да стопират водата към ВЕЦ-а. ВЕЦ-ът можел самичък да си я спре, тъй като крановете се намирали на територията на самия Водноелектрическа централа, т.е., те сами се контролират и настрана сами си регистрират водните количества и заявяват пред „ Напоителни системи “. Абсолютен парадокс! “.

Иван Гавалюгов уточни още, че става дума за частен Водноелектрическа централа, благосъстоятелност на компания, която пък е 100% благосъстоятелност на „ Агрохолд “ с шеф Васил Златев.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР