В Япония за срещата на върха беше и украинският президент

...
В Япония за срещата на върха беше и украинският президент
Коментари Харесай

Г-7 в Япония: 21 милиарда долара за хуманитарни кризи, Украйна и Китай във фокуса

В Япония за срещата на върха беше и украинският президент Володимир Зеленски, който организира двустранни срещи в коридорите със международни водачи, измежду които президента на Франция, канцлера на Германия и премиера на Англия. От Хирошима Европейски Съюз даде обещание да продължава да оказва помощ на Украйна, тъй че " военната машина на Путин да се провали ". Във форума взе участие и Кристалина Георгиева.

След публикуването на заключителния документ, в който Г-7 дадоха обещание 21 милиарда $ за справяне със задълбочаващите се филантропични рецесии тази година, включително и реагиране на незабавната хранителна рецесия, филантропични организации насочиха рецензии. Макс Лоусън от " Оксфам " съобщи, че Г-7 се е провалил пред страните от по този начин наречения Глобален юг. Лидерите на Г-7 не са анулирали задълженията на тези страни, те не са намерили фактически нужен метод, с цел да се постави завършек на голямото повишаване на глада по света.

Представителят на " Оксфам " съобщи, че водачите на Г-7 могат да намерят милиарди, с цел да водят война, само че не могат даже да дават половината от това, което е нужно на Организация на обединените нации за оправяме с най-съществените филантропични рецесии.

Хуманитарни организации споделят, че средствата разполагаем са нищожни освен поради филантропичната помощ, оказвана на Украйна и украинските бежанци, а поради забележителните разноски за оръжейни доставки, отбелязва ДПА.

В същото време Организация на обединените нации споделя, че има потребност от 55 милиарда $ за справяне с рецесиите.

Фредерике Родер, шеф в организацията " Глоубъл ситизън ", разкритикува неналичието на конкретика в официалното съобщение на Г-7 и напомни все по този начин непостигната цел за даване на бедните страни на 100 милиарда $ на година за отбрана против климатичните промени.

Той добави, че немската роля в тази тенденция е изключително разочароваща, поради това, че Германия, която е най-голямата стопанска система в Европейски Съюз, продължава да се концентрира върху договарянията за нови газови вложения вместо да поеме по пътя на едно бъдеще, свободно от изкопаемите горива. Ако Германия не промени фокуса си, то това бъдеще не би било допустимо, добави специалистът.

От Япония Европейски Съюз даде обещание по-нататъшна поддръжка за Киев и ще включи още 90 компании в 11-ия пакет със наказания

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел се срещна с президента на Украйна Володимир Зеленски в коридорите на срещата на върха на Г-7 в Хирошима, съобщи ДПА.

По време на срещата Мишел даде обещание на украинския президент по-нататъшна поддръжка от страна на Европейски Съюз в битката на Украйна против съветската инвазия.

" Европейски Съюз ще работи дружно с сътрудниците от Г-7 за ориентиране на напъните си към всеки дирек на съветската стопанска система, с цел да подсигурява, че военната машина на Путин ще се провали ", съобщи представителят на Мишел - Баренд Лейтс по отношение на диалога сред двамата лидери-

Мишел се е изказал и в поддръжка на напъните за приемане на дълголетен проект за оказване на финансова помощ за Украйна, сподели представителят. Такъв план би бил доказателство за дълготрайния ангажимент на Европейски Съюз към битката на Украйна против противозаконната война на Русия. Мишел също по този начин е похвалил Зеленски за неотдавнашните правосъдни промени, осъществени в Украйна и за напъните му в битката с корупцията.

Европейски Съюз ще включи в 11-ия си пакет със наказания над 90 компании, нарушаващи досегашните въведени наказания против Русия, пък съобщи председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред немската телевизия Цет Де Еф.

Около 8 от тези компании са регистрирани в Китай, разясни тя.

" Ние имаме сериозното желание да прекратим заобикалянето на глобите ", акцентира Фон дер Лайен. Тя добави, че 90-те компании, които ще попаднат в 11-ия санкционен пакет са от целия свят, като против тях има доказателства, че те нарушават глобите, т.е. доставят неразрешени артикули в Русия от Европейски Съюз, като минават през трети страни.

Снимка: БТА

Зеленски се срещна с Шолц, Сунак и Макрон, както и с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел

Президентът на Украйна Володимир Зеленски се срещна в коридорите на срещата на върха на Г-7 в Хирошима с немския канцлер Олаф Шолц, съобщи Ройтерс.

По-рано през днешния ден Зеленски имаше срещи сходни двустранни срещи с водачите на Франция, Англия Италия и Индия. Планирани са още негови двустранни срещи с други водачи.

След двустранната среща Зеленски написа в Телеграм, че по време на нея той е благодарил на Германия за отбранителна помощ, която Украйна ще получи от немската страна.

Зеленски и Шолц се видяха на 14 май в Берлин по време на европейската обиколка на украинския водач. Там Зеленски се срещна и с немския президент Франк-Валтер Щайнмайер.

По-рано през днешния ден немският канцлер Олаф Шолц съобщи, че неговото държавно управление желае приемането на прагматични ограничения за попречване на избягването на глобите, наложени на Русия поради нейната инвазия в Украйна, напомня организацията.

Снимка: БТА

Байдън употребява форума за сличаване на часовника с водачите на Австралия, Япония и Индия в отпор на Китай

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън се опита да активизира съдействие против китайското въздействие в Индо-тихоокеанския район на среща в коридорите на форума на Г-7 в Хирошима, съобщи Асошиейтед прес.

Стопанинът на Белия дом взе присъединяване в диалози в по този начин наречения формат КУАД (Четиристранния разговор за сигурност сред Съединени американски щати, Австралия, Япония и Индия). Особеното тук беше, че срещата в началото беше планувана за другата седмица в Сидни, само че бе пренасрочена за през днешния ден за коридорите на лидерския конгрес на Г-7, с цел да може Байдън да се концентрира напълно върху комплицираните политически договаряния с Конгреса във Вашингтон за повишението на дълговия таван на Съединени американски щати и избягването на изпадането на американското държавно управление в несъстоятелност.

В обща позиция след срещата водачите от КУАД се оповестиха за поддържане на мира и стабилността в Индо-тихоокеанския район и " срещу всевъзможни едностранни дейности за силово изменение статуквото в района ", показва Ройтерс.

Те показват и " съществено безпокойствие от милитаризирането на зони, които са предмет на междудържавни териториални разногласия, и опитите да се пречи на други страни да създават естествените благосъстояния в крайбрежните си води ", се добавя в официалното съобщение.

Байдън съобщи след срещата, че " значително бъдещето на нашия свят " ще се дефинира точно в Индо-тихоокеанския район, показва ДПА.

" Нашата задача остава неизменима. Да сбъднем визията си за свободен, отворен, сигурен и благоденстващ Индо-тихоокеанския район ", сподели той.

Откакто Байдън е президент, Индо-тихоокеанският район се трансформира в една от главните оси на неговата външна политика, отбелязва ДПА.

В коридорите на срещата в Хирошима той имаше и обособен диалог с австралийския министър председател Антъни Албанезе, в който увери министър-председателя, че провалилата се негова аудиенция в Австралия ще се състои на друга дата и сервира извиненията си пред него за анулацията ѝ. Албанезе от своя страна съобщи, че демонстрира схващане поради събитията. Като отплата Байдън предложения австралийския министър-председател на държавно посещаване във Вашингтон.

Байдън изпрати и държавния секретар Антъни Блинкън да взе участие вместо него в понеделник във конгрес на върха на островните страни от тихоокеанския район, който ще се състои в Папуа-Нова Гвинея. И тази аудиенция на президента също беше анулирана, с цел да има време той да се прибере във Вашингтон и да се посвети напълно на вътрешнополитическата обстановка в Съединени американски щати.

Ако американското държавно управление изпадне в несъстоятелност, това неизбежно ще провокира разтърсвания в международната стопанска система, а сходен процес ще се окаже победа за Пекин, против чието въздействие Съединени американски щати се пробват да активизират съдружниците си.

Асошиейтед прес отбелязва, че откогато е дошъл в Хирошима, Байдън в действителност е посветил съвсем напълно вниманието си на въпроса с дълговия таван, като прекарва огромна част от времето си пред екран, на който по видеоконферентна връзка съветниците му го държат в течение за хода на договарянията във Вашингтон. Затова президентът страни от светлината на прожекторите на срещата, съвсем не прави обществени изказвания и даже си потегли по-рано от работната вечеря на водачите.

Това обаче основава несъгласие в политиката му, тъй като от една страна, той се пробва да даде поръчка за световна лидерска роля на Съединени американски щати, само че от друга, в основни моменти като настоящия ръководството му непрекъснато е придружено от вътрешнополитически драми като тази с дълговия таван, които пречат на интензивността му в интернационалните връзки.

Съветникът в Белия дом Джейк Съливан призна, че международните водачи са сложили Байдън под напън по въпроса за вътрешнополитическото опълчване във Вашингтон към дълговия таван. Но президентският прессекретар Карин Жан-Пиер съобщи, че макар засиления интерес към метода, по който Байдън има намерение да уреди вътрешнополитическия спор, който може да има обилни геополитически измерения, няма суматоха - най-малко към този момент.

Конкретно по тематиката Китай Съливан съобщи, че водачите от Г-7 желаят да си сътрудничат с Пекин " по въпросите от съвместен интерес ". " Но желанието им е и да се уредят въпросите, свързани с Китай, които будят безпокойствие у тях в разнообразни сфери ", сподели съветникът.

Той изрази и позиция, постоянно повтаряна от водачите от Г-7, че тяхната цел е единствено да понижат рисковете, свързани с Китай, само че не и цялостен раздор в връзките с Пекин.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР