В усвояването на евросредства Пловдив е щатният опашкар Енергийната ефективност

...
В усвояването на евросредства Пловдив е щатният опашкар Енергийната ефективност
Коментари Харесай

Дишаме прахта на Габрово и Бургас

В усвояването на евросредства Пловдив е щатният опашкар Енергийната успеваемост не е стиропор и дограма

Община Пловдив е на опашката по асимилиране на евросредства, сочат систематизираните данни до 2015 година. Общо усвоените средства за Пловдив са 248 243 298 лева Вечният ни съперник Варна, ръководена през годините на първия програмен интервал от низвергнатия кмет Кирил Йорданов, е усвоила 542 351 738 лева, или над 2 пъти повече от Пловдив. Още по-лошо сме сложени в сравнението с Бургас. Градът, който е два пъти по-малък от Пловдив по население, е усвоил над 803 млн. лева Да не приказваме за София с нейните 3 897 955 844 лева, или 15.7 пъти повече от Пловдив.

Още по-зле стоим при съпоставяне с по-малките градове - Стара Загора е усвоила за първия програмен интервал над 420 млн. лева, а Габрово - над 477 млн. лева. Ако съотнесем цифрите на глава от популацията, става и по-страшно. Тук водач не е София, а Габрово със 7310 лева на човек, или 2.3 пъти повече от София - 3017 лева На второ място е Враца с 4346 лева Бургас е на трето място с 3772 лева на човек. И нашият ред още веднъж не идва, тъй като ни минават всички някогашни окръжни градове. Пловдив е финален, усвоил едвам 734 лева на човек. 10 пъти по-малко от Габрово. Минават ни Русе, Плевен, Ловеч и кой ли не, несъмнено и някои села.

Администрацията в Пловдив не е изключително дейна и в новия програмен интервал 2014-2020, който към този момент преполовихме. За града има обезпечени 80 млн. по стратегия " Региони в напредък ", от които обаче към този момент усвояваме единствено 20 млн. за поправки на улици в квартала източно от Стария град. Тук казусът е, че над 380 млн., избрани за София и шестте огромни града, са разпределени обвързано с създадените през 2013 година Интегрирани проекти за градско развиване. Във въпросния документ градската администрация дефинира като зони за влияние южния бряг на Марица и карето сред булевардите " Източен " и " Княгиня Мария Луиза ", Гладно поле, където трябваше да се построява втори градски център и региона към Централна гара. Във времето обаче градската администрация не съумя да се разбере с Министерството на защитата за парцелите на Гладно поле, а огромна част от крайгаровото пространство се оказа в обсега на частната концесия. Сега локалната власт търси на пожар други благоприятни условия да усвои парите по " Региони в напредък ".

Наскоро наблюдаващия орган по стратегия " Околна среда " записва и закъснение по осъществяването на Водния цикъл.

Проектът е утвърден за финансиране в общ размер на 115 млн., като близо 70 млн. от тях са за модернизиране на Пречиствателната станция, която от дълго време е с привършен потенциал. Същият план имаше утвърждение и в предходния програмен интервал, само че се провали поради бавните дейности на администрацията. Още 15 млн. са планувани за Пловдив по Оперативна програма " Околна среда " и за замяна на старите печки за битово отопление с по-екологични уреди. И този план обаче към момента е в зародиш. Така в средата на програмния интервал още веднъж сме измежду опашкарите, а време за доста нови хрумвания и планове няма, тъй като крайният период за одобряването им е октомври 2020, а последната опция за асимилиране на средства - декември 2022 година.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР