В условията на санкционната война срещу Русия, започната в края

...
В условията на санкционната война срещу Русия, започната в края
Коментари Харесай

Руският внос в условията на санкционна война

В изискванията на санкционната война против Русия, стартирана в края на февруари, във външната търговия на страната се появи резултат на ножица. Въпреки че към момента не е оповестена изчерпателна статистика за този интервал, съгласно експертни оценки износът на артикули (в стойностно изражение) продължава (в съпоставяне с интервала преди началото на санкциите), а вносът на артикули понижава доста.

Постъпленията в задгранична валута от експорт набъбнаха заради повишаването на цените на международния енергиен пазар, които съставляват главната част от износа на съветски артикули. Санкциите в допълнение ускориха скока на цените на петрола и газа, който стартира предходната година. А намаляването на вноса се дължи на рестриктивните мерки и възбраните, наложени от груповия Запад за доставките на доста артикули за Русия. В резултат на „ резултата на ножицата “ през първото тримесечие на 2022 година позитивното салдо в търговията със артикули и услуги на Руската федерация доближи рекордно равнище от 66,7 милиарда щ. д. В същото време износът възлиза на 156,7 милиарда щ., а вносът - 90,4 милиарда $ Превишение на износа над вноса - 1,73 пъти. За съпоставяне: съгласно резултатите от предходната година превишението е 1,45 пъти.

Търговският остатък на Русия ще се усили през идващите месеци. Очаква се износът да се усили леко или най-малко да се стабилизира (до средата на годината). Но вносът ще продължи да понижава през цялата година. През март съветските специалисти предвидиха, че вносът в Русия ще намалее с 35-43%. През април Световната банка предвижда, че съветският експорт на артикули и услуги ще намалее с 30,9%, а вносът - с 35,2%. Въпреки че нито “Росстат”, нито Федералната митническа работа към момента са разгласили статистически данни за външната търговия на Русия за месец март. Максим Орешкин, консултант на президента на Руската федерация, сподели на 15 април, че вносът в Руската федерация през март 2022 година падна с „ десетки % “. Той изясни това с въвеждането на ограничавания против Руската федерация, логистичните проблеми и изтеглянето на редица задгранични компании от страната.

Още първият и вторият пакет от наказания на Съединени американски щати и Европейски Съюз от февруари предвиждаха ограничавания за доставките на високотехнологични артикули за Русия, изключително артикули с двойна приложимост. По-специално Европейски Съюз вкара възбрана за продажба на самолети, аварийни елементи и съоръжение на съветски самолетни компании. Също беше неразрешена доставката на артикули и технологии, предопределени за потребление в авиационната или галактическата промишленост в Русия. Освен това беше наложена възбрана за доставка на артикули, съоръжение и технологии за пречистване на петрол. Някои допълнения към тези ограничавания и забрани се съдържаха в третия, четвъртия и петия пакет от наказания. Така да вземем за пример е спряно предлагането на първокласни артикули. На 1 април Съединени американски щати постановиха експортни наказания против 96 съветски предприятия, свързани с отбранителния, въздушно-космическия и морския бранш. Продажбата на технологии на тези компании ще изисква лицензиране, което в множеството случаи ще бъде отказано.

Разшири се кръгът на страните, участващи в комерсиалното ембарго против Русия. Например, в средата на март Япония наложи възбрана за експорт на 266 артикули, като полупроводници, информационно съоръжение и модерни материали, както и 26 технологии, в това число стратегии за планиране на машини за произвеждане на микросхеми. Япония също забрани износа на съоръжение за пречистване на петрол и свързани технологии за Русия. И най-после, Япония наложи възбрана за всевъзможен експорт за 49 съветски организации, свързани с съветското министерство на защитата. На 29 март Токио добави първокласни предмети, златни монети и кюлчета към ограничаващия лист.

На 20 март Австралия забрани износа на алуминий, алуминиеви руди и боксити за Русия (забраната беше съпроводена от изказване на австралийския външен министър, че съвсем 20% от потребностите на Русия от алуминиев оксид се покриват от австралийския износ).

На 5 април беше разгласен петият пакет от наказания на Европейския съюз. Той съдържа забрани за експорт в Русия на квантови компютри, високотехнологични полупроводници, транспортно съоръжение и други (преди глобите доставките на тези стокови групи възлизаха на към 10 милиарда евро годишно). Брюксел също направи всичко допустимо, с цел да затвори всевъзможни малки врати за вероятно заобикаляне на възбраната за доставка на оръжия и военна техника за Русия (тя беше въведена още през 2014 г.).

На 6 април, като част от петия пакет, Нова Зеландия наложи възбрана за експорт за Русия на редица промишлени артикули, като осведомително и информационно съоръжение и мотори. Като част от последния пакет от наказания, Англия забрани износа на съоръжение за рандеман и пречистване на петрол, в това число катализатори. Тайван наложи ембарго върху износа на острова на 57 високотехнологични продукта, които включват особено телекомуникационно съоръжение, елементи за интегрални схеми и задвижвания с променлива периодичност.

Съдейки по изказванията на водачите на страните от груповия Запад, описът със артикули, за които могат да бъдат наложени забрани за доставка за Русия, към момента не е привършен.

Настоящите търговски забрани и ограничавания, както виждаме, засягат най-вече доставките на високотехнологични артикули, индустриални артикули, машини и съоръжение. За страдание през трите десетилетия от съществуването на Руската федерация зависимостта ѝ от вноса на тези артикули се е нараснала. В края на предходната година, съгласно Федералната митническа работа, целият съветски импорт възлиза на 293,4 милиарда $, в това число вносът на машини и съоръжение - 146,3 милиарда $, или 49,9%. Повече от 94% от целия импорт на машини и съоръжение е от страни отвън Оперативно-наблюдателно дело, по-малко от 6% от този импорт - от прилежащи страни. Ето и данните за януари 2022 година: от страни отвън Оперативно-наблюдателно дело в Русия са импортирани всевъзможни артикули на стойност 23,32 милиарда От тях: механично съоръжение - 4,23 млрд; други машини и съоръжение - 11,34 милиарда. Общ импорт на всички типове машини и уреди - 15,57 милиарда или 2/3 от целия импорт от страни отвън Оперативно-наблюдателно дело. И измежду тези страни доминират тези, които Москва е присъединила в листата на „ неприятелските страни “.

Руските управляващи търсят благоприятни условия за намаляване на последствията от комерсиалното ембарго, като преориентират Руската федерация към импорт от други страни, които не принадлежат към категорията „ недружелюбни страни “. Особено очаквания се разпореждат на Китай. В износа му за всички страни по света през 2020 година делът на високотехнологичните индустриални артикули е над 2/3. На първо място - електрически машини, съоръжение и техните елементи (оборудване за звукозапис, тв приемници, както и техните елементи и аксесоари) - 698 милиарда $ Следващи (милиарди долара): нуклеарни реактори, котли, както и съоръжение и механични устройства за тях - 450; компютри и техните блокове (твърди дискове, дискови устройства, видеокарти и сходни компютърни компоненти) - 187; телевизионни камери, цифрови фотоапарати и видеокамери - 187; електронни интегрални схеми - 118. И по този начин нататък.

Междувременно специалисти, които са добре осведомени с тънкостите на китайската икономическа политика и държанието на китайския бизнес, са резервирани към оптимистичните проекти за заменяне на загубата на съветския импорт от Запада с доставки на високотехнологични артикули от източната ни съседка.

Големите китайски компании, които правят огромни доставки на артикули на външния пазар, се опасяват от вторични наказания от Вашингтон. За доста от тях Америка е главният пазар, а Русия е единствено спомагателен. Такива компании няма да рискуват да изгубят американския пазар, като доставят неразрешени артикули в Русия. За информация: предходната година Китай търгува със Съединени американски щати за съвсем 750 милиарда $, до момента в който с Русия пет пъти по-малко - 146 милиарда $.

Как Съединени американски щати могат да управляват доставките на високотехнологични артикули за Русия? Много от тези артикули се създават в Китай по лицензи за потребление на американски технологии и марки. И американският лицензодател може да изисква от китайската компания създаденият артикул да не се доставя в Русия. На 25 февруари, когато прозвучаха първите залпове на санкционната война, Дмитрий Алексеев, огромен съветски бизнесмен, работещ в региона на търговията с домашен уреди и електроника, писа в една от обществените мрежи: „ Всичко зависи от самите наказания. Ако има възбрана за американските технологии и те са във всички артикули, тогава всички огромни китайски компании ще се съобразят. Както означи той, по-голямата част от оборудването за Русия се купува не от Съединени американски щати, а от Китай, Корея и Тайван, само че американските наказания могат да пресечен и този поток. „ Много е евентуално всички огромни компании да бъдат принудени да изоставен Русия. Засега се пробвам да не мисля за това “, заключи предприемачът.

А ето какво сподели оня ден ръководителят на районния офис на Търговско-промишлената палата на Руската федерация в Източна Азия Иван Изотов: „ Да приказваме за това, че в този момент Европа обърна тил на Русия я и внезапно ще рукне поток от, да вземем за пример, потребителско съоръжение от Китай, е най-малкото наивно. Трябва да изхождаме от обстоятелството, че съвсем 80% от европейските марки се сглобяват по лиценз в Китай и с цел да може Китай да доставя тази потребителска електроника, той би трябвало да има позволение от притежателя на авторските права.

Трябва също да се има поради, че огромните китайски експортни компании се обслужват от огромни и най-големи китайски банки. И такива банки са още по-ревностни в осъществяването на глобите на Вашингтон, тъй като китайският експортен бизнес е мощно привързан с щатския $ (това е главната валута за разплащания в китайската външна търговия). Китайските банкови колоси не приветстват нарушаванията на глобите от техните корпоративни клиенти. Средните и дребните китайски банки в този смисъл са по-малко податливи на наказания от страна на Съединени американски щати и техните съдружници и на нарушение на тези наказания от страна на техните клиенти. Големите корпоративни предприятия обаче избират да работят с огромни банки по разнообразни аргументи.

Има редица аргументи да се въздържаме от прекомерно оптимистични очаквания за Китай, свързани с вътрешните проблеми на Русия. В допълнение към огромните корпорации в Китай все има много компании от междинен и дребен диаметър, които са подготвени да ни доставят високотехнологични артикули, домашен уреди, потребителска електроника, коли, авточасти и впрочем, с цел да заменят загубите на западния импорт, без да се тормозим от глобите на груповия Запад. Но те няма да стартират да вършат това, едвам когато съветската рубла се стабилизира (а, както знаете, вероятностите за нейното стабилизиране са сложни за прогнозиране).

Интересна е информацията за руско-китайската търговия за март. От експлоадирането на спора в Украйна износът на Китай за Русия е намалял. Износът на Русия за Китай набъбна с 26,4% предишния месец. Но съветският импорт от Китай понижа със 7,7% до 3,8 милиарда $, най-ниската цифра от май 2020 година, когато епидемията от ковид доста понижи доставките от Китай. Не бива да мислим, че спадът на вноса от Китай ще продължи, само че не би трябвало да чакаме избухливо повишаване на този импорт заради посочените нагоре аргументи. Възможности за импорт би трябвало да се търсят и в други страни, които не са включени в групата на „ недружелюбните държави”. Във всеки случай ще би трябвало да спазвате „ ограниченията за сигурност “, да използваме дълги вериги, да търсим обходни направления за придвижване на артикули. Експертите не предвиждат внезапни сривове на вноса както на артикули за бита, по този начин и на капиталови артикули. Но разноските за подобен заобикалящ импорт ще бъдат обилни, а крайните цени на съветския пазар ще бъдат по-високи. Всички сходни ограничения против комерсиалното ембарго са нужни, само че не задоволителни.

Заместването на вноса би трябвало да се трансформира в стратегическо направление в битката против възбраните и рестриктивните мерки за доставка на доста артикули за Русия. Такова заменяне на вноса би трябвало да има планов темперамент и да включва активизиране на валутните запаси на Русия за закупуване на капиталови артикули, т оест машини и уреди за промишлени цели.

Превод: В. Сергеев

АКО ВИДИТЕ, ЧЕ СА СЛОЖИЛИ НА НЯКОЯ НАША СТАТИЯ ЗНАК ЗА ФАЛШИВА НОВИНА, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Я ПРОЧЕТЕТЕ! ТЯ Е НАЙ-ДОСТОВЕРНА!!!

СПЕШНО И ВАЖНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД.ИНФО И ЗРИТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД ТВ!!!!!

ПРИСЪЕДИНЕТЕ съдебна експертиза КЪМ НАШИТЕ КАНАЛИ В " ТЕЛЕГРАМ " И В ЮТЮБ, ЗАЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ДА БЛОКИРАТ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗАРАДИ ПУБЛИКУВАНЕ НА НЕУДОБНА, НО ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях, копирайки и разпространявайки този текст!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР