В Унгария личното богатство на хора от кръга на управляващата

...
В Унгария личното богатство на хора от кръга на управляващата
Коментари Харесай

Решението за Полша и Унгария: голям напредък за ЕС

В Унгария персоналното благосъстояние на хора от кръга на ръководещата партия пораства от години с помощта на европейските пари. Сегашното решение за Полша и Унгария е огромен прогрес за Европейски Съюз. Но същинският проблем си остава.

В Унгария от години може да се види за какво независимостта на правосъдната власт не е нещо нереално и за какво, когато в някоя страна от Европейски Съюз този основен принцип се нарушава, въпросът визира всички членки на Общността.

В интерес на всички европейци

В Унгария персоналното благосъстояние на хора от кръга на ръководещата партия пораства от години с помощта на европейските пари. Имената на тези хора и въпросните случаи са известни - те попадат в отчетите на Европейската организация за битка против измамите ОЛАФ. Но до момента по този начин и не е имало никакви последици от това. Защото унгарското правораздаване не демонстрираше никакъв интерес да се захване съществено със случаите на корупция, в които облагодетелстваните имат съответните политически връзки.

Европейският съд отхвърли жалбата на Унгария и Полша против наредбата, която дава на Общността инструмент да се опълчва на сходни злоупотреби. Това е огромен прогрес. И е в полза на всички европейски жители и данъкоплатци. Но признатата в края на 2020 инструкция за отбрана на европейския бюджет от злоупотреби не може да обхване същинския проблем, който води до ремонт на правовата страна в обособените страни членки на Общността. Политическата взаимозависимост и инструментализирането на правораздаването от държавните управления в Унгария и Полша от това няма да се трансформират ни минимум.

Става дума за доста повече от пари

В случая не става дума единствено за потреблението на европейските средства, а за доста повече. Например за действието на Общността, което в огромна степен зависи от това главните права на жителите да бъдат обезпечени, а компаниите във всички страни членки да се радват на правна сигурност.

Става дума за опазването на демокрацията. Тъкмо това си проличава, когато погледнем към Полша. Тамошното държавно управление - най-малко към този момент - не е затънало в миазмите на корупцията. Така че надали има за какво да се плаши от европейската наредба. Но пък около тамошния скандал с подслушвания стана напълно ясно по какъв начин преди изборите през 2019 година правосъдната власт е била употребена, с цел да пречи на предизборната акция на опозицията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР