В УМБАЛ Бургас помагат на хора с ампутирани крайници да

...
В УМБАЛ Бургас помагат на хора с ампутирани крайници да
Коментари Харесай

В УМБАЛ Бургас помагат на хора с ампутирани крайници да проходят

В УМБАЛ Бургас оказват помощ на хора с ампутирани крака да проходят още веднъж. Те употребяват профилирана база за протезиране, рехабилитация и обществена помощ от специалисти. Днес активността на Центъра за профилирано протезиране и рехабилитация бе показана с историите на трима пациенти, сполучливо върнати към пълностоен живот. Те към този момент вървят, работят и даже спортуват.

Идеята за тази профилирана поддръжка се ражда след два случая, добили медийна популярност. Едната е протезирана млада жена, останала без крайници след газене от трен. Вторият пациент е мъж на междинна възраст, който след ампутация на краката живя в болничното заведение няколко месеца – обезверен, че няма по какъв начин да се грижи за себе си и няма къде да отиде. След намесата на Националния алианс за интеграция след ампутации и протезиране, тези пациенти получават особено направени за тях протези, рехабилитация и човешка поддръжка. Младата жена води пълноценен  живот, работи и върви на спортни надпревари. Мъжът се прибира в родния си град и самичък се грижи за себе си.

След подписано съглашение с УМБАЛ Бургас и меморандум за  съдействие с Община Бургас, центърът към този момент е реалност. Той се намира на 10-я етаж в остарелия корпус на болничното заведение, в Отделението за дълготрайно лекуване. Базата и част от експертите се дават от болничното заведение, а пациентската организация обезпечава съдействието за протезиране и свои специалисти в характерните извършения.

Днес третият пациент – 57-годишният Христо Христов, решително прави първите си крачки с протези. " Щастлив съм, усещам се нов човек. Благодаря на всички тук “, споделя той.  Христо е останал без крайници поради измръзване. С новите си " крайници “ се е научил да върви за по-малко от 10 дни. За това оказват помощ профилираните извършения, както и симулационен терен, наподобяващ естествени настилки, които се срещат в градска среда.

" Най-трудното нещо е човек с ампутирани крака да се върне назад в обществото. След като два пъти успяхме да създадем това, взехме решение да окажем тази поддръжка на повече хора “, сподели доктор Бойко Миразчийски, изпълнителен шеф на УМБАЛ Бургас. Пациентите не заплащат нито протезата, нито престоя в болничното заведение, той се поема по Здравна каса. " След толкоз години стаж в опазването на здравето, мога да кажа, че за жалост м едицинските проблеми прерастват в тежки обществени проблеми. Особено е особено това за хората с тежки физически увреждания. Решавайки този медицински проблем, ние решаваме и обществения проблем на пациента “, изясни доктор Лорис Мануелян, зам.-кмет по опазване на здравето в Община Бургас. Община Бургас е измежду първите администрации в страната, подписали меморандум за съдействие с пациентската организация.

" Тенденция в Европейския съюз е такива хора бързо да бъдат връщани в обществото. В Бургас успяхме да реализираме неповторимо съдействие, каквото няма на никое място в страната. Рехабилитацията на човек с изкуствени крака се отличава от нормалния рехабилитационен  развой. Тук прилагаме видяното във водещи центрове в Европа и Азия “, добави адв. Теньо Тенев, зам.-председател на Националния алианс за интеграция след ампутация и протезиране.

Всеки пациент, който желае да получи подпомагане от специалистите на алианса и подробна информация за активността на центъра, може да се свърже с тях на тел. 0887379739, 0886 879701, всеки работен ден от 12 до 18 ч. и посредством електронната поща: [email protected].
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР