В Турция приключи гласуването на президентските и парламентарните избори в

...
В Турция приключи гласуването на президентските и парламентарните избори в
Коментари Харесай

Изборният ден в Турция приключи, ще се стигне ли до втори тур?

В Турция завърши гласуването на президентските и парламентарните избори в Турция, изборните секции затвориха в 17.00 часа локално време (съвпада с българското). Висшият изборен съвет (ВИС) по-рано даде обещание да оповести предварителните изборни резултати през нощта. Според графика му окончателните резултати от изборите би трябвало да бъдат оповестени на 19 май в формалния вестник, пишат от БГНЕС.

Гласоподавателите в продължение на девет часа (от 08:00 ч.) избираха президента, който ще ръководи страната през идващите пет години, и депутати от 600-местния парламент. Повече от 191 000 урни бяха сложени в 81 провинции, съгласно данни, оповестени от Върховния изборен съвет (ВИС).

Право на глас имаха 60 721 475 поданици на Турция, като множеството от тях са дами – над 30,7 милиона. Гласуването в задграничните изборни секции се организира от 27 април до 9 май, като в него се включиха над 1,8 милиона жители.

За президентския пост кандидате бяха трима: актуалният президент, 69-годишният Реджеп Ердоган, е единственият претендент от Републиканския алианс, 74-годишният Кемал Кълъчдароглу, от опозиционния Народен алианс, и 55-годишният Синан Оган, от алианса „ Ата “. Четвъртият претендент, водачът на партията Мемлекет Мухарем Индже, отдръпна кандидатурата си три дни преди изборите.

Ако никой от претендентите не събере 50 % от гласовете, ще се организира втори тур. Той е плануван за 28 май.

Подготвя се следизборно послание на Ердоган

Пред централата на ръководещата в Турция Партия на справедливостта и развиването (ПСР) в Анкара кипи подготовка за следизборно обръщението на настоящия турски президент и един от претендентите на президентските избори Реджеп Ердоган към турския народ, оповестиха медиите. Засилени са ограниченията за сигурност пред постройката на централата. Полиция и военни отделиха периметъра. От съображения за сигурност даже колите на законните паркинги се изтеглят от околните региони. В непосредственост до постройката, в която ще приказва Ердоган, са инсталирани усилватели на звука. Пред постройката на Генералния щаб са обособени специфични места за представители на медиите. В момента на територията на централата се позволяват единствено упълномощени публицисти, както и чиновници на ПСР след щателна полицейска инспекция. Гражданите, които желаят да чуят обръщението онлайн, заемат места в околните кафенета и заведения за хранене. /БГНЕС

Кой по какъв начин гласоподава

Реджеп Ердоган изрази вяра след гласуването в Истанбул, че резултатът от най-важните избори в Турция от генерации насам ще бъде „ добър за бъдещето на страната “, само че не предвижда победа. „ Моята вяра към Бог е, че откакто преброяването завърши довечера, резултатът е добър за бъдещето на страната ни, за турската народна власт “, акцентира той. „ Според информацията, която получихме от министъра на вътрешните работи, изборите протичат без проблеми и произшествия “, сподели Ердоган след гласуването в изборна секция, открита в учебно заведение в област Ускюдар в азиатската част на Истанбул. Той прикани всички гласоподаватели да вземат участие в гласуването. „ Надявам се на положително бъдеще след привършване на преброяването на гласовете. Призовавам всички наши гласоподаватели да вземат участие без подозрение в гласуването преди 17:00 часа, с цел да покажат силата на турската народна власт “, уточни турският водач пред кореспонденти.

Ердоган раздаде няколко банкноти на деца в изборна секция, преди да гласоподава, демонстрираха телевизионните фрагменти. Ердоган дойде в секцията, съпроводен от брачната половинка си. Посещението му в изборната секция продължи към 10-15 минути: в коридорите на учебното заведение президентът разреши на жителите да си създадат няколко фотоси с него и отговори на въпроси. По пътя към стаята, където се гласуваше, Ердоган раздаде няколко банкноти на децата, които бяха в учебното заведение. Най-вероятно става дума за банкноти с номинал 200 лири, както се схваща от телевизионното предаване.

Това не е първият път, когато президентът прибягва до сходен жест: той раздаде пари през февруари по време на посещаване в зоната на опустошителни трусове в югоизточната част на страната.

Основният противник на турския президент Реджеп Ердоган даде обещание да възвърне демокрацията, откакто гласоподава на най-важните избори в модерна Турция. „ На всички ни липсваше демокрацията “, сподели светският водач Кемал Кълъчдароглу пред кореспонденти в турската столица Анкара. „ Ще видите, дай Боже, пролетта ще пристигна в тази страна. Проучването сочи, че Кълъчдароглу, 74-годишен някогашен държавен чиновник, има късмет да постави завършек на повече от две десетилетия ръководство на консервативната Партия на справедливостта и развиването (ПСР) на Ердоган. Кълъчдароглу управлява светската Републиканска национална партия (CHP) и оглавява друг шестпартиен опозиционен алианс, който обгръща културните и религиозни разлики в Турция и е образуван с единствената цел да смъкна Ердоган.

Кълъчдароглу упражни правото си на глас в секцията, която се намира в аржентинското главно учебно заведение в квартал Чанкая на турската столица Анкара. Пристигането на опозиционния претендент в изборната секция беше посрещнато от поддръжниците му с овации и крясъци „ Кълъчдароглу е гордостта на народа “. Той дойде със брачната половинка си Селви и кмета на Анкара Мансур Явас.

Градът жертва на турското земетресение отхвърля Ердоган

„ Нуждаем се от смяна, стига толкоз “, сподели Мехмет Топалоглу, един от първите, които гласоподаваха в неделя в южния турски град Антакия, опустошен от тазгодишното опустошително земетресение. За Топалоглу февруарският трус с магнитуд 7,8 по Рихтер, който умъртви над 50 000 души в Турция, и икономическата обстановка трансформираха естеството на изборите, което може да постави завършек на над 20-годишната власт на президента Реджеп Ердоган. „ Гласувах за Ердоган за първите му два мандата, само че няма да гласоподавам за него още веднъж, даже и да ми беше татко “, сподели фермерът пред Агенция Франс Прес в учебно заведение в Антакия, употребявано като изборен център. Семра Каракас и нейната 23-годишна щерка Айлин започнаха 14-часово пътешестване с рейс, с цел да се върнат в Антакия за вота, откакто земетресението ги принуди да изоставен и да се открият в южния крайбрежен град Анталия. Говорейки пред контейнери, настоящи като спонтанни изборни секции, Айлин сподели, че земетресението и несъответстващата реакция на страната към изключителната обстановка са удостоверили нейния избор в конкуренцията сред двама любимци за президент Ердоган и неговия всемирски противник Кемал Кълъчдароглу. „ Държавата не ни се притече на помощ. Те пристигнаха три или четири дни по-късно “, добави студентката по архитектура, която счита, че поддръжката за консерватора Ердоган в Антакия в провинция Хатай „ ще спадне доста “. Семрас напомни изображенията на мъртви бебета, лежащи в руините, някои от които починаха заради ниските температури, и сподели, че „ злополуката “ ще повлияе на изборите.

Янис Варуфакис се притеснява от изборната победа на опозицията в Турция

Бившият гръцки финансов министър и водач на парламентарната партия MERA25 Янис Варуфакис се притеснява, в случай че опозицията пристигна на власт в Турция. В изявление за телевизия АЛФА на въпроса до каква степен е обезпокоен от изхода от изборите в Турция и по какъв начин ще се развият връзките й с Гърция, Варуфакис напомни историята на връзките. „ Турция е в положение на непрекъснат вътрешен цивилен спор от десетилетия. Страхувам се, че кемалистите ще бъдат доста по-опасни, в случай че завоюват. Просто погледнете предишното, кой беше в държавното управление през 1974 година, кой беше в държавното управление всякога имаше огромни прояви на шовинизъм и антиелинизъм в Турция “, сподели Варуфакис.

„ От друга страна, това, което по никакъв метод не е в наш интерес, е да оспорваме резултатите от изборите, което значи, че който и да завоюва, ще нагнети напрежението в Егейско море единствено с цел да сплоти вътрешния фронт “, сподели политикът.

През 1974 година Турция нахлу в северната част на остров Кипър и след това основа там страна, която раздели острова и не е приета от никого.

Етикети: президентски избориТурция
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР