В туристическия бранш поискаха поредните компенсации от държавата, предаде БНТ.

...
В туристическия бранш поискаха поредните компенсации от държавата, предаде БНТ.
Коментари Харесай

Туристическият бранш предвижда с 20% по-скъп зимен сезон

В туристическия отрасъл желаеха следващите обезщетения от страната, съобщи Българска национална телевизия. Този път проблем са високите сметки за отопление. И макар държавните обезщетения, и доста повишените цени, те настояват, че още веднъж няма да се оправят.

Още през лятото от Института за оценки и разбори в туризма предвидиха, че услугите в бранш туризъм ще скочат до 18 % през зимата. И прогнозите са напът да се оправдаят, даже преизпълнят. На този декор в навечерието на зимния сезон хотелиерите още веднъж желаеха държавни компенсаци. Доколко оправдани обаче са техните претенции:

" Не мисля, че исиканията за продължение на настаняване на бежанците в хотелите е целесъобразно, това по-скоро към този момент отмина. Това са жители със специфичен статут в тежка обстановка, само че задачата е да им дадем късмет да могат да намерят работа. И като погледнем картината какъв брой украинци са в страната и какъв брой работят, ще забележим, че може би мотивацията би трябвало да е друга. Има малко обитаеми места, къщи, които могат да се позлват от бежанците, а не да употребяват хотелската инфраструктура ", сподели Константин Занков от Института за оценки и разбори в туризма.

За сметка на това обезщетенията за високите цени на силата би трябвало да останат, считат още от Института. Именно силата се оказва един от най-големите разноски за хотелиерите, даже и да се отопляват на твърдо гориво. Примерът идва от Смолян:

" Почти двойно се подвигна сметката, макар че съм минал на енерегоспестяващи неща. Сменил съм на целия комплекс крушките, топлата вода е от слънчеви акумулатори, само че все пак цената е непостижима. Едно че няма придвижване на туристи, ние сега работим с помощта на компаниите, които сега строят воден цикъл и магазини в Смолян ", изясни Иван Макреолов, хотелиер.

В региона някои хотели към този момент са затворили заведенията за хранене си, защото не могат да поддържат цени, съответни на търсенето. В Банско обаче заведенията за хранене работят, само че както при настаняването в хотелите, по този начин и при тях скокът на цените е с към 20 %:

" 20% има едно повишение на продуктите по наши груби калкулации и те ще нарастват от ден на ден и повече. Сега, зависи какво ще бъде включено, какъв брой степенно ще е, дали ще има питиета. Напитките също цените им са станали доста високи т.е. става доста първокласно, както да се употребява в заведение, по този начин и всички други услуги, които предлага браншът, тъй че хората би трябвало да са наясно, че ние няма по какъв начин да работим на ниски цени, тъй като просто услугата и продуктът, който предлагаме не може да си покрие като изходни и на себестойни данни ", Юлия Попова, шеф на кръчма и къща за посетители в Банско.

Дори и краткосрочните антикризисни ограничения да оказват помощ ненапълно, това няма да даде решение на генералния проблем - по какъв начин да получим по-добър туристически артикул на търпими цени.

" Да се влага в верен маркетинг, т.е. би трябвало тактика да имаме, която в действителност работи. На база фокус пазари, които сега търсят нашия артикул, а не такива, които вероятно в миналото биха търсили. Адекватни маркетингови акции и според от ограниченията за съответните обитаеми места. Това, в което би трябвало да се концентрира страната, е цифровизация на бизнеса ", счита Константин Занков, Институт за оценки и разбори в туризма.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР