В цялата история на изкуството цветята са били една от

...
В цялата история на изкуството цветята са били една от
Коментари Харесай

Кои са най-красивите и известни картини с цветя?

В цялата история на изкуството цветята са били една от най-обичаните тематики на редица художници. Мнозина от тях са посветили цялата си кариера точно на изобразяването им на платната. Въпреки че на пръв взор са много сходни, с цветя на всеки един художник се разграничават радикално една от друга, заради уникалността на всеки жанр. Но има и една аналогия - без значение от коя ера е картината и кой е създателят й, постоянно от нея лъха жизнерадостност и вяра, поради мощната мощ на цветовете. 

Натюрмортът в миналото се е смятал за не толкоз висша форма на изкуство, защото елитът на обществото предпочитал религиозно-историческите. Тази наклонност се трансформира в град Антверпен, когато художниците стартират да рисуват картини натюрморт, в които постоянно участват цветя. Амброзиус Босхарт Старши е създателят, прочут с любовта си към рисуването на цветя с изключителна точност към детайла. Неговата пристрастеност точно към това изкуство е толкоз огромна, че след това и тримата му синове стават художници, които, както татко си, рисуват цветята и им се любуват. Босхарт е един от първите актьори, които се фокусират върху изобразяването на букети, а творчеството му е начало на цяла наклонност в живописта. 



Рейчъл Роиш е най-известната художничка по времето на холандския Златен век. Тя съумява да построи собствен личен жанр през 60-годишната си кариера, рисувайки страхотни цветни творби. При нея композицията е асиметрична, което прави творбите й по-живи и същински. Всяко венчелистче е усърдно изобразено и тъкмо това й оказва помощ да се отличи от други художници по това време, които също рисуват натюрморт с цветя. 



Една от най-известните и най-скъпи картини с цветя е тази на Клод Моне. Произведението му " Езеро с водни лилии " е приключено през 1919 година и е продадено за сумата от 80 милиона $. В момента тази заема девето място на най-скъпите картини в света, а самият Моне е считан за третият най-скъпо продаван художник в света. 



Друга забавна история е обвързвана с картината  " Макове " на. Произведението бе откраднато през 2010 година от музей " Мохамед Махмуд Халил " в Кайро и е открито няколко часа по-късно от египетски чиновници на полицията, когато двама обвинени за кражбата се пробват да качат картината в аероплан за Италия. Картината е с дребни размери (30 х 30 сантиметра). Смята се, че е рисувана 3 години преди самоубийството на художника и е оценена на приблизителна стойност от 50 милиона $.

Още щом управляващите афишират, че картината е открадната от музея, шарлатанин се обажда в Центъра за сигурност на египетското министерство на културата и желае 6 милиона $, с цел да върне назад откраднатото произведение. Властите обаче усещат, че става въпрос за машинация и наблюдават позвъняването. Оказва се, че то е направено от работилница за обработка на кожи, а мъжът, хванат там, обяснил, че има финансови усложнения и тъкмо заради тази причина решил да измами министерството, с цел да успее да си набави нужната сума. Любопитен факт е, че това не е първата записана кражба на тази творба. От същия музей творбата е откраднато и през 1977 година и е открито 10 години по-късно в Кувейт.

Кои са другите най-известни картини с цветя от историята на изобразителното изкуство можете да разгледате в галерията ни.


 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР