В централен Мадагаскар живее народът Мерина, които почитат мъртвите по

...
В централен Мадагаскар живее народът Мерина, които почитат мъртвите по
Коментари Харесай

Нечуваното празненство за мървите при народа Мерина

В централен Мадагаскар живее народът Мерина, които почитат мъртвите по необичан, а за множеството хора – безчовечен и отблъскващ метод. Церемонията се назовава фамедихана - при нея се изравят костите на умрелите.

Тази среща сред живите и мъртвите и обичайната за африканското общество и е съпроводена с обилни тържества. Фамедихана изисква да се изровят останките на умрелите близки, да се прегърнат, да бъдат обсипани с блага и да се показа с тях всичко случило се от последната среща.

Това се смята за най-висшата форма на почитание към мъртвите и се реализира на всеки 5 години.

За церемонията е необходим дълъг бял плат, който служи за погребална плащеница, в която се увиват костите на мъртвите, преди да бъдат заровени още веднъж.

Народът на Мерина считат, че в случай че този обред се прави през точния интервал от време и както обичаят го изкисва, умрелите им предшественици ще ги закрилят и ще направляват живота им в вярната посока. Но в случай че церемонията се пропусне, индивидът ще го преследва постоянно злощастие.

Мерина имат вяра, че мъртвите наблюдават делата на живите и когато са удовлетворени, възнаграждават и благославят, а в случай че не са – санкционират. Вярва се също, че умрелите близки имат сили, с които да обезпечат здраве и слънчев живот на живите.

Това обаче се случва единствено в случай че бъдат почитани съгласно обичаите. Ако мъртвите предшественици бъдат подценени, те санкционират индивида, който ги е пренебрегнал.

 Народ Мерина

За събитието наложително се подготвя курбан, с който да се почерпят всички посетители. На него участват безусловно всички родственици, без значение дали живеят близо или надалеч.

Цяла вечер се пирува и танцува, а при изгрев Слънце костите на мъртвите се изравят то гроба. Всички мъже отварят криптите, в които са заровени предците им, след което излизат с телата. Те са посрещнати с песни и се посипват с ром.

След като се отдаде респект, мъртвите се увиват още веднъж и се връщат в гробниците им.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР