В този филм любовта напуска всички. Главната героиня е изоставена

...
В този филм любовта напуска всички. Главната героиня е изоставена
Коментари Харесай

Фестивалът Менар: „Майчинство“ – за обичта, която не изчезва

В този филм любовта напуща всички. Главната героиня е изоставена от женения си ухажор, сестра й е напуснала брачна половинка си, който към момента я обича и се надява, че ще върне фамилията си, вуйна й е вдовица и си спомня с трогване за брачна половинка си, а приятелката й лишава непознат мъж. Само племенницата й, дребната Негар, получава любов от всички и е като малко сърчице, което свързва фамилията.

„ Майчинство “ се назовава филмът на младата иранска режисьорка Рогие Таваколи и в него алегорично майчинството е онази любов, която в никакъв случай не изчезва и която дамите в фамилията предават една на друга. Възрастната вуйна, отгледала племенничките си като свои деца и към момента тяхна майка в старостта си, когато животът ги връща в дома й. Младата Нава, основната героиня на кино лентата, която безпомощна следи последните дни на сестра си Голнар и остава единствена майка на племенничката си. Дори бащата на дребната Негар отстъпва и оставя детето в дома на лелите, тъй като единствено у дамата обичта наподобява в никакъв случай не свършва.

Преди прожекцията на кино лентата посланикът на Иран в България сподели, че новото иранско кино (след Ислямската революция) е фокусирано върху фамилните полезности и дамите. Има се поради публично подкрепеното от страната кино и този филм е точно подобен. Това в действителност е доста персонален, женски филм, в който няма никакъв обществен детайл. От друга страна, за всяка от нас е ясно, че когато страстите ни завладеят, светът в близост просто няма никакво значение и ние живеем водени единствено от възприятията, както са всички дами във кино лентата.

Филмът е сниман в Язд, родният град на Рогие Таваколи, който е разгласен за монумент на културата от ЮНЕСКО. Къщите с песъчлив цвят, проходите сред постройките, красивите вътрешни дворчета с шадравани и портокалови дървета, плоските покриви над града – всичко това е част от действието, неразделна част от прекарванията на героините и придава на кино лентата една спомагателна потиснатост и обаяние. Това беше първият ми филм на тазгодишния фестивал „ Менар “ и чаках точно това – друго кино, друга действителност. Пътешествие за сърцето и мозъка на огромен екран.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР