В Тихия океан започват съвместни японско-американски военни учения, с помощта

...
В Тихия океан започват съвместни японско-американски военни учения, с помощта
Коментари Харесай

CNN: САЩ и Япония "ще предупредят" Китай със съвместни учения

В Тихия океан стартират взаимни японско-американски военни учения, благодарение на които Вашингтон предизвестява Пекин за поддръжката си за претенциите на Япония към островите Сенкаку, оповестява CNN.

Скалистият архипелаг е обект на разногласия сред двете прилежащи страни от десетилетия, само че напрежението ескалира тази година заради многократната поява на китайски военни кораби покрай следените от Токио острови.

Съвместното обучение на американски и японски сили ще стартира в Тихия океан тази седмица като предизвестие към Китай, че Вашингтон поддържа претенциите на Япония за противоречивите острови в Източнокитайско море, съобщи CNN. Маневрите, в които ще вземат участие десетки хиляди бойци от двете страни, се организират на всеки две години повече от 30 години и този път ще продължат до 5 ноември.

В понеделник командващият американския боен контингент генерал-лейтенант Кевин Шнайдер съобщи, че учението ще показва способността на американско-японския съюз „ да трансферира бойни подразделения за отбрана на островите Сенкаку или да отговори на всяка друга рецесия или изключителна обстановка “.

От страна на Съединени американски щати в образованието ще вземат присъединяване 9 000 военнослужещи, ударна група на самолетоносачи и над 100 военни самолета, а от страна на Япония 37 000 военнослужещи, флотилия от 20 кораба, 100 бойни самолета и фрегата от Канада. Действията ще се съсредоточат върху всеобщо изпращане на десант на островите към Окинава, на 400 километра източно от противоречивите острови.

Според уеб страницата на американската телевизионна компания Токио и Пекин претендират за островите Сенкаку (известни в Китай като островите Дяоюйдао), които са под японски надзор от 1972 година насам.

Напрежението към собствеността на този ненаселен каменист архипелаг се резервира през годините и се корени в историята, тъй че е малко евентуално една от страните в спора да се откаже от претенциите си.

В публикацията се отбелязва, че тази година китайските кораби започнаха да прекарват рекордно доста време във водите към островите, което провокира отрицателна реакция от страна на Токио.

Всяка военна борба сред Япония и Китай провокира сериозна угриженост, защото според взаимния японско-американски контракт за защита Вашингтон е задължен да пази островите по този начин, като че ли е територията на Съединените щати.

Според коментара на Шнайдер, Америка има твърдото желание да извърши уговорките си и всеобщото наличие на американски и японски военни сили в Тихия океан тази седмица е нагледна поддръжка на това изказване.

Междувременно с доста по-малко звук, Китайската народноосвободителна войска, съгласно информация на формалния си уебсайт, организира по едно и също време военни учения в Бохайско и Жълто море.

Маневрите, които ще приключат надлежно на 10 ноември и 30 октомври, са единствено последният образец за енергичната активност на китайската войска, която неотдавна организира не по-малко от пет учения по едно и също време, написа CNN.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР