В търсенето на нов живот учените никога не се ограничават

...
В търсенето на нов живот учените никога не се ограничават
Коментари Харесай

Непозната форма на живот е обитавала Земята

В търсенето на нов живот учените в никакъв случай не се лимитират единствено в това да търсят какво има на дадена планета сега. Винаги се търси опция по някое време в историята да е съществувала избрана сложна форма на живот. Това важи с цялостна мощ и за планетата Земя.

Последното проучване на учени от университета Вашингтон демонстрира нещо прекомерно забавно за родната ни планета Земя. Специалистите са разкрили сложни кафези от преди милиарди години. Това може да преобърне визиите за възникването на живота на планетата ни.

Учените са изследвали изотопни следи от детайла селен в седиментни скали. Те са инструмент за премерване на количествата О2 в атмосферата на Земята в интервал от преди 2 – 2.4 милиарда години. Проверено е дали следите от селен са оксидирани или той е претърпял промени в следствие съществуването на О2. Ако е по този начин, окислените селенови съединения в седимента биха намалели. Това би довело до промени в изотопното съответствие. Когато кислородът е разполагаем, селенът в скалата е изобилен.

Фосилните доказателства свидетелстват за сложни кафези, които датират от може би малко по-малко от два милиарда години. Трябва да се има поради, че най–старият фосил не е наложително най-старият, който е живял в миналото, защото възможностите да се резервира като фосил са доста ниски.

 Фосили

Данните от проучването сочат, че в тези години е имало задоволително О2 в околоната среда. Това разрешило развиването на сложни кафези. Те може да са били екологично значими, преди да се трансфорат във фосили.

Преди актуалното проучване се смяташе, че кислородът се е появил на Земята, като количествата му са се нараснали до равнището, в което може да съществуват сложни форми на живот последователно. Днес обаче се оказва, че е имало интервал от към четвърт милиард години, в който равнището на О2 и било много високо. По някаква причина по-късно той е понижен назад.

Преди този интервал може да е имало преходна среда, в която откритите кафези може да са били значима част от екосистемата. Тук става въпрос за един цялостен нов стадий в развиването на планетата с напълно непознати типове. Учените заключват, че високите равнища на О2 са измежду изискванията за пораждане на сложни форми на живота. Това въобще не е необичаен феномен, който може да се случи единствено един път на 4.5 милиарда години. Ако всичко това е правилно, може да се окаже, че на планетата ни е имало доста по-ранни форми на живот, в сравнение с в миналото сме предполагали.

 Земя

Въпросителната остава към въпроса каква е повода за сходно повишаване равнищата на О2, след което подобен трагичен спад, единствено с цел да се повишат още веднъж към милиард години по-късно. Никой не знае за какво е станало по този начин, нито за какво е свършило. Но откакто се е случило на Земята, доста евентуално е да се случва и на други планети.

Това несъмнено ще помогне на учените, които оттук насетне доста по-старателно ще ревизират предишното и на другите небесни тела. Днес към този момент гледаме друго на търсенето на извънземен живот и на отминалия живот на нашата лична планета.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР