В търговските вериги вървят промоции с намаление на цените на

...
В търговските вериги вървят промоции с намаление на цените на
Коментари Харесай

Гълъб Донев вижда спад на цените на най-важните стоки с 25-27%

В комерсиалните вериги вървят промоции с понижение на цените на храните и стоките от първа нужда с 25-27%. Това разяснява пред медиите служебният министър председател Гълъб Донев.

Според него, контролът по покачването на цените дава резултат.

" Това, което се следи като процедура към този момент в редица търговски вериги в техните магазини е това, че те слагат трайно промоции с понижение на цените от 25-27% - нещо, което приказва, че има запас в понижение на цените на питателните артикули, и то тези. които са от първа нужда и които най-вече засягат българските жители, които са с ниски приходи ", съобщи министър председателят, представен от БНР.

Той е безапелационен, че инспекциите ще продължат.

" Контролните органи, които имат отношение към отбраната на потребителите, към ценообразуването, към качеството на храните, към това да се подсигурява съответното качество и здравословната храна от фермата до магазина, надлежно до трапезата, правят своите инспекции. Наложени са към този момент няколкостотин санкции, наказания на разнообразни търговци. Предстоят още срещи с представителите на комерсиалните вериги, с производителите, следва внасяне на редица нормативни актове, които да регламентират и да контролират целия път на питателните артикули от производителя до магазина със съответните електронни етикети, тъй че да може да бъде проследено по веригата кой какви надценки къде поставя ", сподели министър председателят.

Междувременно от Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) и Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) направиха изненадваща инспекция в търговски обект в квартал " Факултета " в София и откриха към 20 опаковки кренвирши по 200 грама с изминал период на валидност  и 5-6 опаковки моцарела с неотдавна изминал период на валидност – преди към ден-два.

Проверката продължава и във връзка с етикетиране, периоди за предпазване, а санкцията за изминал период на валидност е сред 2000 и 4000 лв., посочи специалистът от БАБХ доктор Галя Викьова, представена от Българска телеграфна агенция.

Председателят на КЗП Стоил Алипиев съобщи, че Комисията ревизира това, което е оповестено като промоция в брошурите и дали се получава по-висока цена, когато се заплаща на касата.

" Ако се окаже, че има имитиращи артикули, които се продават като сирене или кашкавал, това дава всички предпоставки Комисията да разсъждава в посока на нелоялна комерсиална процедура и то за артикули, за които данните на Министерството на земеделието демонстрираха, че има близо 100% разлика сред цена на производител и цена на търговец ", добави Алипиев.

Той заключи, че до момента са направени над 570 инспекции, като към 520-530 са откритите нарушавания. От тях 218 са случаите, които ще бъдат прегледани като нелоялни търговски практики. Според него това е един от главните проблеми на пазара и действително е причина за изкуствено завишаване на цените. Близо 300 са по-леките административни нарушавания.

Председателят на КЗП разяснява, че броят на нарушаванията си върви " ръка за ръка " с броя на инспекциите.

При констатиране на нелоялна комерсиална процедура оптималният размер на глобата е до 50 000 лв..

Според Алипиев би трябвало да се намерения върху това глобата да бъде % от оборота. Подобна е практиката в по-голямата част от страните членки на Европейски Съюз, посочи ръководителят на КЗП.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР