В световната история има редица исторически събития, които са известни

...
В световната история има редица исторически събития, които са известни
Коментари Харесай

11 исторически събития, които всъщност не са се случили

В международната история има редица исторически събития, които са известни и за които се приказва и до ден-днешен. Всъщност, за някои от тях се приказва толкоз доста, че те са се трансформирали в митове. А още по-интересното е, че има събития, които даже не са се случили по метода, по който ги знаем ние през днешния ден.

Докато не измислят метод за пътешестване във времето, историята постоянно ще бъде изпълнена с мистерии, пишат от dama.bg. Съществуват доста случки от предишното, които ни карат да се запитаме по какъв начин е допустимо. Понякога хората жертват истината за някоя невероятна история. Открихме няколко известни събития от предишното, които са една красива неистина.

1. Викингите не са разменили имената на Гренландия и Исландия преднамерено
Мит: Викингите са го създали за, с цел да държат хората надалеч от хубавата Исландия.
Истина: Исландия получава името си от шведски викинг, чиято щерка намира пътя до страната. Той бил толкоз впечатлен от фиордите и айсбергите. Наименованието на Гренландия идва от Ерик Червения, който е пропъден от Исландия и търси нов дом. Открива Гренландия и взема решение да основе империя.

2. Троянският кон не е съществувал
Мит: След 10 години борба за Троя, гърците не съумяват да го завладяват. Те построяват голям дървен кон и се скриват вътре, като се преструват, че си потеглят с корабите. Жителите на Троя вкарват коня в града, а гърците ги атакуват.
Истината: Според археолози Троя е изгорял, а визията за дървения кон идва от „ Одисея “ на Омир.

3. Не крава стартира огромния пожар в Чикаго през 1871
Мит: Големият пожар в Чикаго се е случил, тъй като крава бута газова лампа, до момента в който собственичката я дои.
Истината: Катрин О‘Лери, собственичката, твърди, че е била заспала, когато пожарът избухва, само че никой не ѝ има вяра. По-късно някои кореспонденти признават, че са измислили историите си.

4. В Термопили спартанците не са били сами
Мит: 300 спартанци пазят сами Термопили от персите за 3 дни.
Истината: Да, 300 спартанци в действителност са бранили града, само че са имали към 4000 съдружници. Били са по-малко от армията на враговете си, само че са имали по-големи шансове за победа.

5. Хората не са скачали през прозорците през 1929, когато стоковата борса се срутва
Мит: През 1929-та година Уол Стрийт губи толкоз пари, колкото в никакъв случай до момента, и хората стартират да скачат през прозорците.
Истината: 29-ти октомври 1929 е прочут като Черен петък. Това е денят на големия срив на Уол Стрийт. В оня ден се губят 30 милиарда $ и това е историческо събитие. Човекът, който пуска слуха за скоковете, е Уинстън Чърчил, който вижда немския химик доктор Ото Матийс да пада от 16-тия етаж на хотела си. Това се е случило преди да се срине пазара.

6. На главата на Нютон не пада ябълка
Мит: Исак Нютон седял под едно дърво, когато ябълка пада върху главата му и основава теорията си за гравитацията.
Истината: Ябълките са помогнали на Нютон, само че не по този метод. След като ученият напуща Кембридж, той се връща вкъщи, с цел да поработи върху това, което е пренебрегвал, до момента в който е следвал. Той твърдял, че гравитацията има огромно въздействие върху живота ни. Той гледа по какъв начин ябълките на дървото в двора падат и работи върху това над 7 години.

7. Тялото на Уолт Дисни не е криогенно замразено
Мит: След като Уолт Дисни умира, тялото му е замразено, с цел да може един ден, когато технологиите напреднат доста, той да бъде върнат от мъртвите.
Истината: Дъщеря му отхвърля това, казвайки, че татко ѝ е кремиран.

8. Нерон не е свирил на цигулка, до момента в който Рим е горял
Мит: Римският император Нерон възпламенява Рим и свири на цигулка, до момента в който гори градът.
Истината: Историците и учените не са съгласни какво тъкмо се е случило тогава, само че множеството са уверени, че владетелят няма нищо общо с пожара. Той не е бил в града, когато се случва. Връща се незабавно, щом получава новините. Напътства пожарникарите и отваря градините си за хората, чиито къщи са унищожени. Някои имат вяра, че той е запалил града, тъй като не е харесвал визията му и е желал смяна. Знаем едно сигурно: Нерон не е свирил на цигулка, тъй като не е била основана.

9. Нямало е нервност по време на „ Войната на световете “
Мит: Американската радио драма „ Война на световете “ е излъчена онлайн през 1938 като епизод за Хелоуин. Било е толкоз действително, че е настъпила всеобща суматоха. Хората са си помислили, че в действителност извънземните са почнали инвазия.
Истината: Шоуто е нямало толкоз слушатели. Много малко хора са повярвали, че е истина. Те са позвъняли в полицията за повече информация, а няколко дни по-късно самото радио афишира, че шоуто не предава действителни събития, а е фантастика.

10. Покахонтас и Джон Смит не са били влюбени
Мит: Имало е красива любовна история сред Покахонтас и англичанина Джон Смит.
Истината: Когато Покахонтас, чието същинско име е Матоака, и Джон Смит се срещат, тя е на 11, а той на 27. Те не са били влюбени. Прекарали са малко време дружно, учейки другите езици.

11. Айнщайн не се проваля по математика
Мит: Алберт Айнщайн е талант и притежател на Нобелова премия по физика, само че не му е вървяла математиката.
Истината: Айнщайн е бил доста добър по математика. На 15 той е решавал без проблеми интеграли и диференциали. Слухът идва, когато получава оценките си, до момента в който учи в Швейцария. Там той получава 1, което означавало 6.00. След това системата се трансформира и 1 се свързва с неуспех.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР