В света тече процес на първоначално натрупване от невеществен характер,

...
В света тече процес на първоначално натрупване от невеществен характер,
Коментари Харесай

Андрей Фурсов: Създава се нова социална система, в която човекът е жив петрол

В света тече развой на в началото струпване от нематериален темперамент, което основава основа за нова обществена система, която да употребява опциите на цифровите технолог ии. За контурите на тази система и техния научен смисъл описа историкът и мъдрец Андрей Фурсов, до момента в който представяше книгата на Шушана Зубова “Ерата на надзорния капитализъм ”. Ще срещнем читателите с най-важните моменти от изявлението.

“Зубова написа, че надзорният капитализъм е надзор не над средствата за произвеждане, а над средствата за трансформация на потреблението. ”, отбелязва Фурсов.
 Русия упрекна Гугъл и Apple в интервенция в изборите, плаши с тежки санкции Русия упрекна Гугъл и Apple в интервенция в изборите, плаши с тежки санкции
Руските управляващи оповестиха, че на отхвърли на Гугъл и Apple да отстранят приложението на хвърления в пандиза критик на Кремъл Алексей Навал...

„ Тя написа, че „ Google “ е изобретил надзорния капитализъм по същия метод, по който „ Дженерал Електрик “ е изобретил управническия капитализъм и всеобщото произвеждане при започване на ХХ век. Е, дружно с „ Google “ са „ Майкрософт “, „ Facebook “ и останалите. И продуктите на този контролен капитализъм не са артикули на обмена на стойност, който е присъщ за капитализма.

. И този контролен капитал знае всичко за нас и ние на практика нищо за него. Ако индустриалният капитализъм процъфтява за сметка и в ущърб на природата, тогава този информативен капитализъм се построява за сметка на човешката природа. Но фактът е, че това към този момент не е капитализъм. Защото капиталът е материализиран труд, който се осъществя като себерастяща стойност. Ако приказваме за управление на общественото държание чрез потребностите, които имате, какъв брой кликате - и това е записано - това към този момент не е капитализъм. Тук обект на заграбване е самият човек “, сподели Фурсов.

Новата система от време на време се назовава цифров феодализъм. Това е неточност, акцентира историкът. При феодализма външните за индивида фактори бяха отчуждени, преди всичко, волята за предписание със земята.

„ През 2004 година „ Google “ стартира да сканира персонални известия за рекламни цели. През 2007 година „ Facebook “ започва плана „ Бийкън “ като нов метод за обществено разпространяване на информация. Всъщност това разреши на рекламодателите на „ Facebook “ да наблюдават потребителите, като разкриват техните покупки без тяхно позволение. През 2010 година Марк Зукърбърг съобщи, че поверителността към този момент не е норма. Тоест, появи се нов вид икономическа власт, само че това е последвано от политическа власт. Зубова споделя, че жителите са станали консуматори на мрежата - поданици на мрежата. И те са лишени от правото на персонален живот. След като сте влезнали, поверителността ви е завършила “, уверен е Фурсов.

„ Много забавен термин е поведенчески прибавен артикул. Тоест държанието се трансформира в прибавен артикул. За разлика от индустриалните предприятия, „ Google “ отчуждава човешкото държание като непотребен артикул. Тоест човек е отчужден като цяло като консумиращ субект. Той е обгърнат в мрежа от потребителска информация. На никого не му е хрумвало, че това не е просто нов тип употреба, а нов тип отчуждение на индивида. Нещо повече, той пристигна под формата на доста сполучлива прибавка. Субект е „ Google “ и комплекс от платформи. Те събират данни за държанието на хората. Тоест,. Това не е резултат от вътрешното развиване на цифровите технологии. Това не произтича непосредствено от цифровите технологии. Това е социално-икономическа структура. Технологичната конструкция е разследване от обществената система, а не противоположното “, споделя Андрей Илич.
 „ Google “: Служителите ни би трябвало да се имунизират, с цел да работят присъствено „ Google “: Служителите ни би трябвало да се имунизират, с цел да работят присъствено
" Google " разгласи, че чиновниците му би трябвало да се имунизират преди да се върнат на работа в офиса, предаде БНР, цитирайки Би Би Си. Н...

Ако всеобщото произвеждане се стреми да сътвори нови източници на търсене, тогава „ Google “ и сходни корпорации построяват своя бизнес към възходящото търсене на рекламодатели.

„, акцентира Фурсов.

„ Наближаваме значима идея - в началото струпване. По едно време некапиталистическото примитивно струпване сътвори основата на капитализма, защото всяка система поражда върху несистемни предпоставки. Това, което прави „ Google “, е първичното струпване освен на капитал, само че и на некапиталистически активи за новия ред. Нещо повече, това е някак неусетно за по -голямата част от хората. През 16 век, когато има огради, е явно: хората са прогонени от земята. Д нес хората са изгонени от себе си, от това, което обезпечава независимост на избор. Работи обаче и материалният развой - унищожаването на дребния и междинния бизнес. По този метод пространството се почиства за нов ред. А в такива структури като „ Google “ има взаимно разтваряне на властта и собствеността. Защото, в случай че контролирате държанието на хората, това към този момент не е благосъстоятелност, а власт “, показва Фурсов.

„ В ход е установяването на корпоративен надзор върху избрани зони, където не са в действие държавните закони, а разпоредбите на тази корпорация. Тоест има институционализиране на свободата на такива структури от обществото. Това, което Зубова назовава контролен капитализъм и дълбока страна, са две форми на съзряване на фундаментално нова посткапиталистическа система.

Технологичните корпорации построяват и претендират за обществени зони с невиждан мащаб, които към момента не са обхванати от закона, като да вземем за пример киберпространството. Те се реалокираха там. Ето една прилика с 16 век в историята на капитализма. Северноатлантическата единица го основава в морската си зона, която не е контролирана по никакъв метод (пиратство, набези). И те завзеха тази територия. Същото се случва и в този момент “, добави историкът, представен от Поглед.
 Европейска комисия: Google и Facebook са злодеи в мрежата Европейска комисия: Google и Facebook са злодеи в мрежата
" Те употребяват персоналните ни данни, с цел да натрупат облаги. И са надалеч от сантименталната визия за някакъв неограничен, либерален интерне...

„ Господарите на тези процеси стават „ жреци на информацията “. Те вземат решение каква информация да стане публично налична, коя е загадка и какво ще бъде добавено. Оказва се, че това е разделяне на знанието. Има познания за екстри и затворени познания. Дигитализацията работи като оръжие за отнемане от права. Силата на тези структури има своя източник в логиката на струпване на надзор върху държанието. Това е фундаментално некапиталистическа система. Терминът " екзизъм " отразява същността на тези структури. Те лишават голяма част от популацията от достъп до познания. " Сбербанк ", която получи големи права в смяната на образованието, е точно отрязването на голяма част от популацията от познание и обучение. И е доста алегорично, че хора от „ Сбербанк “ доведоха Даня Милохин на Петербургския конгрес. Това е признакът на тълпата, от която платформите се нуждаят “, сподели Фурсов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР