В света има много археологически находки, признаването на чиято автентичност

...
В света има много археологически находки, признаването на чиято автентичност
Коментари Харесай

Древните находки в Мичиган

В света има доста археологически находки, признаването на чиято достоверност доста ще подкопае основите на одобрената историческа просвета. Сред тях са и така наречен „ мичигански антики “ – предмети с ясно изразен средиземноморски генезис, открити в  американския щат Мичиган в региона на Големите езера.

Първите находки били открити в средата на ХІХ век. През 1874г. огромен интерес провокирало откриването на полирана каменна плоча с надписи на чудноват чужд език. През октомри 1890г., по време на строителни работи, художникът Джеймс Скотфорд разкрил покрай град Едмор остатъци от антично заравяне, измежду които имало и невероятна керамична кутийка.

Околността била безусловно осеяна с дребни могили и хълмове, които, както се оказало по-късно, били антични гробници. Нов подтик историята получила през 1907г., когато от тези артефакти се заинтересували двама поданици на Детройт – пасторът Джеймс Саваж и Даниел Сопър. Те били уважавани и авторитетни хора. Отначало Сопър се включил към Скотфорд и двамата разкопали стотици погребения в 16 окръга на щата Мичиган. Намерили хиляди артефакти.  Някои от тях продали на частни колекционери, измежду които бил и Джеймс Саваж. Той се включил към Даниел Сопър. Пасторът бил уверен в достоверността на „ мичиганските антики “ и не се отказал от това свое мнение до гибелта си през 1926г.

Даниел Сопър (в дясно)

Какво съставляват „ мичиганските антики “? Повечето са битови движимости: принадлежности, оръжия, съдове, украшения и други ежедневни предмети. Инструментите са доста разнородни: брадви, чукове, сърпове, лопати, триони. Те са направени от самородна мед, посредством коване и леене. Има и предмети, при които към медта са добавени други примеси – резултатът е сходство на бронз. Техните форми не наподобяват на предметите с индиански генезис, а по-скоро са като европейските произведения от бронзовата и ранната желязна ера. Като цяло, равнището на металургичната технология на „ мичиганските антики “ е доста по-високо от това на античните индианци. Намерени са и каменни брадви, които не са присъщи за античните индиански култури.

Впечатляващи са другите оръжия. Има огромно многообразие от кинжали, мечове, брадви. Местните нации не познават такива. Някои мостри на оръжия най-вероятно са били парадни и имат богата декорация. Намерени са чифт железни венци, които учените назовават „ кралските корони “. Има доста керамични произведения, измежду тях и чаши, само че орнаментите им не са индиански.

Също по този начин, не са присъщи на индианската просвета керамичните маслени лампи – само че това са типични битови предмети във всички антични средиземноморски култури.  Необичайни за Америка са и керамичните урни за пепелта на умрелия. Освен това, в сбирките „ мичигански антики “ има фрагменти от глинени фигурки, изобразяващи хора и декорации под формата на нагръдни висулки с обичайния знак от Близкия Изток – хвъркат диск. Надписите върху плочки са със странни букви, клинописи и писмени знаци и остават неразчетени до ден-днешен. Изображенията постоянно припомнят древен истории – за потопа и Ноевия ковчег, Вавилонската кула, приемането от Мойсей на плочите с Божиите заповеди.

Находка от Мичиган, разказваща за всемирния потоп

Находка от Мичиган с Вавилонската кула

Още изначало американската преса дискутирала оживено достоверността на „ мичиганските антики “.  Преобладавала версията, че това са модерни имитации. През юни 1911г. доведената щерка на Скотфорд – Ела Рилей, написала декларация, че всички „ антики “ са направени от опекуна й в личната му къща. Но е много подозрително Джеймс Скотфорд и синовете му в градското си жилище да разпрострат произвеждане, в което да режат, шлифоват и гравират произведения от камък, да пекат керамика, да леят, коват, секат и гравират мед и бронз. И по този начин да създадат сред 3 хиляди и 10 хиляди предмета, след което да ги закопаят по територията на целия щат Мичиган.

Тогава какво съставляват „ мичиганските антики “? Въпросът си остава.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР