С все по-срещаното обезлесяване на горски райони, много забележителни и

...
С все по-срещаното обезлесяване на горски райони, много забележителни и
Коментари Харесай

Рeдки растения застрашени от изчезване

С все по-срещаното обезлесяване на горски региони, доста забележителни и редки типове растения са унищожени още преди да бъдат открити и разказани от учените. Над 8000 типа растения публично са застрашени от изгубване. Глобалното стопляне и унищожаването на природата от индивида са основните аргументи за това. От хилядите забавни, неповторими и невероятни растения, ние ви представяме няколко от най-редките, които са на ръба на изгубването.

Боабаб

Типичен за екваториална Африка и Индия, както и покриващи по-голямата част от Мадагаскар, боабабът е съвсем липсващ. Дървото няма листа през девет месеца от годината и събира вода в стъблото си, сходно на камила. Хората живеят в основата му, а плодовете му  се назовават маймунски плод и стават за ястие.

Маймунски пъзел

Необичайното вечнозелено дърво пораства в застрашените гори на Чили и е толкоз антично, че се приема за жив фосил. Листата му са триъгълни и остри и ражда огромни шишарки. Смята се за националното дърво на Чили.

Драконово дърво

Дървото на фотографията е на 2000 години. Има 40 разнообразни типа драконово дърво, като доста от тях се култивират от хората. Повечето са дребни, само че най-известното е това на фотографията. Растат в Африка, макар че няколко типа са открити и на други места.

Bois Dentelle

Красивото, внимателно дърво е извънредно рядко: останали са единствено две, които се намират в облачната гора на о. Мавриций. Въпреки, че няма комерсиална стойност, типът е на изгубване, тъй като ареалът на облачната гора е нарушен от навлизането на непознати типове. Bois Dentelle цъфти с красиви бели цветове.

Корк

Коркът в действителност е тип дъб. С появяването на корковите тапи идва и най-голямата опасност за корковия дъб. Експертите настояват, че ще изгубим корковите гори през идващото десетилетие, в случай че винената промишленост не открие сурогат на корковите тапи. Корковите дъбове са изключителни – те могат да се „ подстригват ”, сходно на овцете, в продължение на доста години при вярно развъждане.

Венерина мухоловка

Месоядното растение може да е много известно, само че е изчезващ тип. Двете листа на растението са покрити с извънредно чувствителни влакънца, които усещат даже паяци и мравки.

Безйболно растение

Изключително известното домашно растение на процедура е изчезнало в дивата природа, заради заличаването на ареалът му. Сокът му е токсичен, само че е чудесна декорация за дворът ви.

Зелена стомничка

Още едно месоядно растение, което е пред изгубване. Всъщност то е билка и пораства в Джорджия, Южна Каролина и други елементи на Съединени американски щати, само че заради застрояването на земите растението се е трансформирало в изчезващ тип и в случай че не бъдат взети ограничения за опазването му, скоро може да изчезне изцяло.

Welwitschia Mirabilis

Това необичайно растение озадачава учените от години. Пустинното растение е намерено в Южна Африка. То има единствено две листа, които се навиват и нагъват до момента в който пораства (обикновено живее над 1000 години) и се трансформира в заплетена маса, разпростираща се на по 2 метра и повече.

Snowdonia Hawkweed

Не е най-странно изглеждащото растение на земята, само че пък е най-рядко срещаното. Расте единствено в уелската котловина на Snowdonia и то на 7 дребни пътечки. През 50-те години е считано за изцяло изчезнало, до момента в който не е видяно още веднъж през 2002г.

Рефлезия

Рефлезията е паразитно растение с цвят, наподобяващ плът и диаметър към 80см. Миризмата му се усеща отдалеко и мъчно може да бъде сбъркана.

Титан Арум

В превод „ великански пенис ”, растението не е най-голямото, само че има най-големият цвят. Също като Рафлезията, то пораства в Суматра и има ужасна миризма.

Дяволско цвете

Това цвете е извънредно рядко и доста красиво. Цветовете му доближават до 30см в диаметър и всеки цвят има лентички, които доближават до 60см дължина.

Dendroseris Neriifolia

Растението е особено просто тъй като е останало единствено едно в дивата природа. Първоначално срещано в Чили, последното е намерено на островът на Робинзон Крузо – дом на дузина редки, географично неповторими типове на ръба на изгубването.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР