В структурата на прокуратурата най-отгоре стои главният прокурор. Ние предлагаме,

...
В структурата на прокуратурата най-отгоре стои главният прокурор. Ние предлагаме,
Коментари Харесай

Крум Зарков хвърли светлина как ще разследват главния прокурор

„ В структурата на прокуратурата най-отгоре стои основният прокурор. Ние предлагаме, с цел да няма подозрение за независимостта на основния прокурор, той да отиде отвън системата. Предлагаме арбитър с сан на висш арбитър да прави това следствие. “ Идеята издигна в изявление за бТВ служебният министър на правораздаването Крум Зарков.

„ Когато се внесе обвиняване, ще бъде избиран още един висш арбитър, с цел да има още една линия на надзор “, посочи министърът.
-->
Според него по този метод кариерата на проверяващите няма да е подвластна от основния прокурор или от Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет.

„ Аз се пробвах на господин Гешев и в персонални диалози да обясня, че става дума да се сложи под отговорност и надзор основната прокуратура. Това е пост, който Гешев заема за един мандат. Не може да се поставя личността на Гешев отвън подтекста. Имаме кардинален проблем с фигурата на основния прокурор. Настоящият основен прокурор, само че и идващите имат интерес да има механизъм, с който периодическите обвиняване, с които са засипвани, да бъдат изчиствани “.

„ Главният прокурор бива обект на офанзиви, само че той има интерес, с цел да устои неговия престиж и този на прокуратурата, да има механизъм, който да отсява всички подозрения “, акцентира служебният министър на правораздаването, уточнявайки, че основният прокурор ще бъде краткотрайно отхвърлен от служба, в случай че против него бъде повдигнато обвиняване.

„ Какво би споделил Конституционният съд може да стане ясно единствено, в случай че законът бъде признат и по-късно предаден на Конституционния съд. Ние в Министерството на правораздаването считаме, че няма учредения той да е разгласен за противоконституционен. До изговаряне на Конституционен съд не стигаме, тъй като законът бе признат единствено на първо четене “, разяснява Зарков.

Българското посланичество на европрокуратурата на Лаура Кьовеши всеобщо се напуща - двама български делегирани прокурори, четирима деловодители и двама прокурорски помощници.

„ В диалог Лаура Кьовеши показа, че е упълномощила вътрешен одит. Ще имаме отговор. България към момента не е изпълнила квотата си от 15 делегирани прокурори “, сподели още той.

Относно глобите „ Магнитски “ Зарков уточни, че Съединени американски щати и Англия нямат доверие в българската правосъдна система, с цел да предадат информацията, която имат, на България.

„ Затова употребяват тези способи на световни закони, които пазят техните ползи. Те пазят личната си финансова система и територия. Въпросът е за какво те смятат, че нашата правосъдна система не е задоволително мощна, с цел да се оправи сама “, разяснява министърът на правораздаването.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР