В стремежа си да навакса позагубените позиции при електрическите превозни

...
В стремежа си да навакса позагубените позиции при електрическите превозни
Коментари Харесай

Традиции и иновации: Стратегията на Toyota за преход към електромобили

В устрема си да навакса позагубените позиции при електрическите транспортни средства с акумулатори, в заводите си в индустриалното сърце на Япония Toyota се насочва към самоходни монтажни линии, солидно леене под налягане, само че и старомодно ръчно гланциране, написа в собствен материал, отдаден на водача на пазара на коли, Reuters.  

Toyota има вяра, че може да преодолее изоставането от Tesla и други водещи снабдители на електрически автомобили, като комбинира новите технологии с консервативните способи за икономично произвеждане, които употребява от десетилетия, с цел да ограничи индустриалната неефективност, в това число непотребните разноски.

„ Миналата седмица производителят на коли показа най-новите си достижения по време на обиколка на завода в Централна Япония, някои от които за първи път. Той сподели и образци за спестовна досетливост, като да вземем за пример техника за разработване на брони с висок емайл без багра. Формата се полира ръчно до огледален свършек, което придава искра на бронята “, споделя осведомителната организация.

На други места, остаряло съоръжение на три десетилетия, употребявано за обработка на части, към този момент може да работи през нощта и през почивните дни, откакто е автоматизирано посредством роботизация и 3D моделиране - усъвършенствания, които съгласно Toyota са утроили продуктивността му.

" Силата на производството на Toyota се крие в способността ни да реагираме на изменящите се времена ", коменира основният продуктов шеф Казуаки Шинго, изтъквайки инженерния и софтуерен опит, залегнал в TPS - индустриалната система на Toyota.

Компанията прави гражданска война в актуалното произвеждане на коли със своята система за икономично произвеждане, доставка тъкмо в точния момент и организация на работния развой, известна като kanban. От въдеждането ѝ насам нейните способи са възприети във всевъзможни сфери - от лечебни заведения до софтуерни компании, и се учат необятно в бизнес учебните заведения и заседателните зали по целия свят.

Непрекъснатият фокус върху рационализиране на процесите и понижаване на разноските спомага за еволюцията на Toyota от следвоенен новак до международен колос. Но в региона на акумулаторните електрически автомобили компанията е засенчена от различен неотклонен иноватор - Tesla, който употребява лична успеваемост, с цел да реализира водеща доходност на пазара.

Под управлението на новия основен изпълнителен шеф Коджи Сато през юни Toyota афишира упорит проект за увеличение на производството на електрически коли с акумулатори - огромна смяна след години на рецензии, че производителят на водещия хибрид Prius възприема напълно електрическата технология прекомерно постепенно.

Японският авто производител държи едвам към 0,3% от международния пазар на електрически автомобили през 2022 година, сочат данни на Goldman Sachs от юни, като от компанията дефинират по-силното предложение на чисти електрически автомобили като " изчезналото парче " в гамата на авто производител №1 в света.

Но Toyota надалеч не е единствената автомобилна компания, която се бори с провокациите, свързани с прекосяването към електрически транспортни средства. Трите огромни автомобилни производители в Детройт – GM, Ford и Stellantis, да вземем за пример се базират на конкурентния напън от страна на Tesla като мотив против настояванията за повишение на заплатите на профсъюза United Auto Workers, което в последна сметка докара до невиждана едновременна стачка.

Монтажна линия, гигакастинг

Едно от нововъведенията, на които Toyota натъртва, са нейните самоходни индустриални линии, при които електрическите автомобили се направляват от датчици през монтажната линия. Технологията отстранява нуждата от конвейерно съоръжение, което е главен разход в процеса на сглобяване на коли, и разрешава по-голяма еластичност на индустриалните линии.

„ При демонстрацията електрическите автомобили се движеха без покрив, което позволяваше вкарването на части. Роботизирана ръка на Fanuc спускаше седалките непосредствено в автомобила. Наблизо самостоятелен мотокар смъкна още седалки от резервоар “, споделя още Reuters.

Toyota показват и първообраз на технологията за леене под налягане, известна като " гигакастинг ", въведена за първи път от Tesla, която създава алуминиеви елементи, доста по-големи от всичко, употребявано до момента в производството на коли.

Подобно на Tesla, Toyota твърди, че ще създава електрически автомобили на модулни секции, като по този метод ще понижи броя на частите. Но тя също по този начин показва и свои лични нововъведения – защото работи с леене под налягане от години, компанията е създала форми, които могат да бъдат бързо подменяни, което е от време на време належащо при гигалеенето.

Toyota твърди, че това понижава времето за промяна на матрицата до 20 минути, спрямо 24 часа при естествени условия. По нейни оценки това на собствен ред обезпечава 20% нарастване на продуктивността.

Производителят на коли е въвел и самоуправляващ се транспортен робот в завода Motomachi в Toyota City, който придвижва нови коли през паркинг с повърхност 40 000 кв. м. - работа, която нормално се прави от водачи преди да натоварят колите на камиони превозвачи.

Шофьорите на камиони изминават приблизително по 8 км дневно, като придвижват колите, което лишава от времето за шофиране и усилва физическото натоварване при работа, което пък води до високо текучество на служащи.

Toyota има за цел да пусне в употреба 10 сходни робота до идната година, а по-късно ще оборудва по сходен метод и останалите си фабрики. Едновременно с това компанията обмисля да продава тези си роботи и на други производители.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР