В Стара Загора се проведе национална работна среща на областните

...
В Стара Загора се проведе национална работна среща на областните
Коментари Харесай

Предлагат събарянето на незаконни сгради да е за сметка на нарушителя

В Стара Загора се организира национална работна среща на регионалните шефове, съобщи БНР.

На срещата се сложиха и разискаха проблемите, пред които регионалните администрации са изправени при осъществяване на нормативно вменени им пълномощия, като едноличен орган на държавната власт по райони.

Областният шеф на област Бургас проф. Мария Нейкова показа обширен разбор на проблемите, свързани с ръководството и разпореждането на парцели - държавна благосъстоятелност. Нейкова подчертава върху неприятното техническо положение на здания заради обезценка и липса на поддръжка, които с времето се разрушават и са рискови за обществото, както и фактът, че не могат да бъдат обезопасени, което е резултат от събитието, че регионалните шефове не разполагат с финансов запас за ремонт, поддръжка и обезопасяване на сградния фонд.

Обърна се внимание и върху безстопанствеността на държавните парцели през годините - проблем, пред който са изправени всички регионални администрации, както и че нямат опция да охраняват парцелите, които им е вменено да ръководят и не могат да предотвратят неоснователното им завладяване. Проф. Нейкова предложи страната да не разходва средства за срутване на противозаконното строителство, а този разход да бъде за сметка на нарушителя, а там, където е належащо, да се сезира и прокуратурата.

По време на полемиката регионалните шефове изложиха компликациите, с които се сблъскват при разрешаването на разнообразни проблеми и се сплотиха към концепцията за тясно съдействие, обмяна на опит и взаимоотношение за използване на положителни практики.

Обърна се внимание върху административното обслужване на жителите. Нейкова предложи да се основат административни звена за сложно административно обслужване, с цел да се спестят средства, време и възстановяване качеството на административното обслужване на жителите.

Едновременно с дебатите по усложненията, които срещат в работата си, губернаторите предложиха и се сплотиха в предложенията си за разрешаване и за превъзмогване на откритото в ежедневните проблеми в регионалните администрации. Тези оферти ще бъдат предоставени на вниманието на Министерски съвет.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР