В сряда Съединените щати обвиниха Русия в нарушаване на международната

...
В сряда Съединените щати обвиниха Русия в нарушаване на международната
Коментари Харесай

Вашингтон: Москва използва химическо оръжие в Украйна

В сряда Съединените щати упрекнаха Русия в нарушение на интернационалната възбрана за химически оръжия, оповестява " Ройтерс ". Според обвиняванията - задушаващият сътрудник хлорпикрин се употребява против украинските войски. " Използването на такива химикали не е изолиран случай и евентуално е предизвикано от желанието на съветските сили да изместят украинските сили от укрепени позиции и да реализират тактически триумфи на бойното поле ", се споделя в изказване на Държавния департамент.
 
Руското посолство във Вашингтон не отговори незабавно на искане за коментар. Хлоропикринът е посочен като неразрешен задушаващ сътрудник от основаната в Хага Организация за възбрана на химическите оръжия, която е основана, с цел да ползва и следи спазването на Конвенцията за химическите оръжия от 1993 година
 
Германските сили са употребявали токсичен газ против съюзническите войски по време на Първата международна война и това е един от първите случаи на приложимост на химическо оръжие.
 
По-рано този месец " Ройтерс " заяви, че украинската войска е декларирала, че Русия е засилила противозаконното си потребление на сътрудници за битка с безредиците, в опит да наложи най-големия си прогрес в Източна Украйна от повече от две години.
 
В допълнение към хлоропикрина, съветските сили са употребявали гранати, заредени с CS и CN газове, споделя украинската войска. Най-малко 500 украински бойци са били лекувани от излагане на токсични субстанции и един е бил погубен посредством задушаване със сълзотворен газ.
 
Докато цивилните нормално могат да избягат от газовете за надзор на безредиците по време на митинги, бойците, заклещени в окопите без противогази, би трябвало или да избягат под вражеския огън, или рискуват да се задушат.
 
Държавният департамент съобщи, че предава на Конгреса доказателствата за потреблението на хлоропикрин от Русия против украинските войски и че това е в нарушаване на редица интернационалните документи. " Използването на газа от Москва " идва от същата скица като нейните интервенции за отравяне " на починалия опозиционен водач Алексей Навални през 2020 година и Сергей Скрипал и щерка му Юлия през 2018 година с нервнопаралитичното вещество " Новичок ", се споделя в изказването.
 
Докладът също по този начин открива, че Русия е нарушила възбраната за потребление на сътрудници за надзор на вълнения като способ за водене на война, се споделя в изказването. Русия отхвърли да е забъркана и в двата случая.
 
Държавният департамент заяви още, че глоби три съветски държавни формирания, свързани с стратегиите на Москва за химически и биологични оръжия, в това число профилирана военна част, която улесни потреблението на хлоропикрин против украинските войски.
 
Четири съветски компании, които поддържат трите формирания, също бяха глобени, се споделя в известието. Санкциите замразяват всички активи на Съединени американски щати, принадлежащи на набелязаните субекти, и като цяло не разрешават на американците да вършат бизнес с тях.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР