Европейската комисия (ЕК) ще разследва социалните мрежи Фейсбук и Инстаграм

...
Европейската комисия (ЕК) ще разследва социалните мрежи Фейсбук и Инстаграм
Коментари Харесай

Заради безопасността на децата: Европейската комисия разследва Фейсбук и Инстаграм

Европейската комисия (ЕК) ще проверява обществените мрежи Facebook и Инстаграм за евентуални нарушавания на разпоредбите на Европейския съюз за онлайн наличие, свързани с сигурността на децата.

От софтуерните компании се изисква да създадат повече, с цел да се оправят с противозаконното и нездравословно наличие на своите платформи според Закона за цифровите услуги (Digital Services Act) на Европейския съюз, който влезе в действие предходната година.

Facebook и Инстаграм са благосъстоятелност на компанията Meta. Европейска комисия съобщи, че е решила да стартира задълбочено следствие на двете обществените мрежи поради опасения, че те не са адресирали съответно рисковете за децата. Meta показа отчет за оценка на сходни опасности през септември 2023 година

 ОНЛАЙН РЕПОРТАЖ: Атентатът против словашкия министър председател Роберт Фицо 1 мин. ОНЛАЙН РЕПОРТАЖ: Атентатът против словашкия министър председател Роберт Фицо  Рангел Бизюрев: Димитър падна на земята и сподели „ Спри, доста неприятно ме удари “ 3 мин. Рангел Бизюрев: Димитър падна на земята и сподели „ Спри, доста неприятно ме удари “  Ген. Тодор Коджейков: Грешка на защитата - втори нападател щеше да доубие Роберт Фицо 3 мин. Ген. Тодор Коджейков: Грешка на защитата - втори нападател щеше да доубие Роберт Фицо  Оказват помощ на възпитаници в музей, откакто яли храна с марихуана 2 мин. Оказват помощ на възпитаници в музей, откакто яли храна с марихуана  Шокиращият миг, в който майка е хвърлена от влакче в увеселителен парк (ВИДЕО) 2 мин. Шокиращият миг, в който майка е хвърлена от влакче в увеселителен парк (ВИДЕО)  Милен Керемедчиев за стрелбата против Роберт Фицо: Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане 2 мин. Милен Керемедчиев за стрелбата против Роберт Фицо: Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане  ОНЛАЙН РЕПОРТАЖ: Атентатът против словашкия министър председател Роберт Фицо 1 мин. ОНЛАЙН РЕПОРТАЖ: Атентатът против словашкия министър председател Роберт Фицо  Рангел Бизюрев: Димитър падна на земята и сподели „ Спри, доста неприятно ме удари “ 3 мин. Рангел Бизюрев: Димитър падна на земята и сподели „ Спри, доста неприятно ме удари “  Ген. Тодор Коджейков: Грешка на защитата - втори нападател щеше да доубие Роберт Фицо 3 мин. Ген. Тодор Коджейков: Грешка на защитата - втори нападател щеше да доубие Роберт Фицо  Оказват помощ на възпитаници в музей, откакто яли храна с марихуана 2 мин. Оказват помощ на възпитаници в музей, откакто яли храна с марихуана  Шокиращият миг, в който майка е хвърлена от влакче в увеселителен парк (ВИДЕО) 2 мин. Шокиращият миг, в който майка е хвърлена от влакче в увеселителен парк (ВИДЕО)  Милен Керемедчиев за стрелбата против Роберт Фицо: Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане 2 мин. Милен Керемедчиев за стрелбата против Роберт Фицо: Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане

„ Комисията е загрижена, че системите на Facebook и Инстаграм, в това число техните логаритми, могат да подтикват поведенчески зависимости при децата, както и да основат по този начин наречените „ резултати на заешката дупка “, се споделя в изказване на изпълнителния орган на Европейски Съюз.

Социалните медийни платформи са проектирани по този начин, че да притеглят оптимално вниманието на потребителите. За да реализират това, те употребяват логаритми, които изпращат потребителите в заешка дупка, която разпространява най-подстрекателското наличие, в това число дезинформация, тирада на омразата и екстремистко наличие.

Откриването на публично произвеждане оправомощава Комисията да предприеме по-нататъшни дейности

Освен това Европейската комисия е обезпокоена и от методите за гарантиране на възрастта и инспекция, въведени от Meta. Опасенията на регулатора са свързани с достъпа на деца до неуместно наличие.

Meta към този момент е под прицела на Европейски Съюз по отношение на предизборната дезинформация – основен проблем преди решаващия избор за Европейски парламент идващия месец.

В нередки случаи виждаме случаи на кибертормоз и ниско самочувствие измежду децата. Последиците от време на време са съдбовни

Установяването на нарушавания на Закона за цифровите услуги може да докара до санкции в размер до 6% от годишния световен оборот на компанията.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР