15 страни членки на ЕС, сред които и България, настояват

...
15 страни членки на ЕС, сред които и България, настояват
Коментари Харесай

И България иска облекчено прехвърляне на мигрантти без документи към трети страни

15 страни членки на Европейски Съюз, измежду които и България, упорстват в писмо до Европейската комисия за облекчено прекачване на мигранти без документи към трети страни.

Това става, откакто тази седмица Съветът на Европейски Съюз дефинитивно гласоподава Пакта за миграцията и убежището и по-малко от месец преди изборите за Европейски парламент, за който предварителните прогнози сочат повишаване на резултатите на крайната десница.

Сред страните, подписали писмото, са също Гърция и Италия, в които идват огромни талази от мигранти, подхванали рискови за живота пътувания през Средиземно море. 15-те страни упорстват за механизми, ориентирани към откриване, секване или при положение на нужда избавяне на хора в намерено море и пренасочването им към авансово несъмнено безвредно място в партньорска страна отвън Европейски Съюз, в която може да се откри трайно решение за тях.

Според подписалите писмото би трябвало да е по-лесно да се изпращат търсещите леговище в трети страни, до момента в който се преглеждат молбите им за протекция. Като образец те показват противоречивото за някои съглашение сред Италия с Албания. То разрешава на Рим да праща хиляди мигранти от италиански води в лагери за задържане в Албания.

В писмото се споделя също, че би трябвало да се направи преоценка на това, което се схваща под безвредна страна, защото това е едно от условията на Европейски Съюз при пращане на такива места на хора, търсещи леговище. Това би изключвало схеми по сходство на противоречивия английски закон, допускащ на Лондон да издава отводи на всички незаконни мигранти и да ги изпраща към Руанда.

15-те страни упорстват за съглашения на Европейски Съюз с трети страни, ситуирани по главните миграционни направления. Като образец те показват това с Турция през 2016 година за сирийските бежанци.
 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР