Сраженията в района на град Харков, при които Русия постигна

...
Сраженията в района на град Харков, при които Русия постигна
Коментари Харесай

Зеленски: Борбата в Харков е трудна, но под контрол

Сраженията в региона на град Харков , при които Русия реализира най-големите си териториални придобивки в Украйна от 18 месеца насам, бяха избрани от Володимир Зеленски като „ доста сложни “ , само че „ под надзор “ , написа „ BBC “.

Президентът на Украйна разяснява това по време на диалог с военни водачи в четвъртък в града, който се намира единствено на 18 благи от съветската граница. Миналата седмица Москва предприе огромна сухопътна офанзива през границата в Харковска област. Изненадващият ход в допълнение натовари невъоръжените и некомплектовани сили на Украйна.

В своя обява в Telegram Зеленски съобщи, че украинските бойци „ нанасят обилни загуби на окупатора “ . И там прибавя:

„ Въпреки това регионът остава извънредно сложен. Ние укрепваме нашите елементи. “

Според разбор на осведомителна организация Агенция Франс Прес Москва е завзела 278 кв. км /107 кв. мили/ от украинската територия сред 9 и 15 май – числа, които тя базира на данни от Института за проучване на войната. Това е най-голямата териториална облага на Русия в границите на една интервенция от средата на декември 2022 година насам.

По-рано украинската войска съобщи, че е съумяла да понижи на половина настъплението на съветските сили на някои места. Военният представител подполковник Назар Волошин съобщи по държавната телевизия в четвъртък, че нейните сили са „ доста понижили интензивността на съветските окупатори “ . Той добави:

„ Врагът към момента се пробва да сътвори условия за по-нататъшно придвижване. “

Повечето от неотдавнашните придобивки на Русия са в региона на Харков , макар че те настояват, че са завзели територии и в източната част на Донецка и южната част на Запорожка област. Украйна също по този начин твърди, че Русия е екзекутирала няколко цивилни в град Вовчанск по време на яростните боеве.

Отново в Telegram, вътрешният министър на Украйна Игор Клименко твърди, че един гражданин е бил погубен, до момента в който се е опитвал да избяга пешком. “BBC ” прецизира, че не е проверила това изказване по самостоятелен метод.

Руският президент Владимир Путин съобщи в сряда, че войските му напредват по всички фронтове “ .

Някои военни анализатори настояват, че Москва може би се пробва да принуди Украйна да пренасочи войски от други горещи точки. Засилването на съветските офанзиви на няколко фронта акцентира острия дефицит на муниции и човешки запаси , който визира украинската войска. Настъпленията се случиха преди рядкото интернационално посещаване на президента Путин в Китай, където се срещна с президента Си Дзинпин .

По време на визитата двамата водачи приканиха за „ политическо решение “ на по този начин наречената от тях „ украинска рецесия “ .

Откриха Сигурната зона за непридружени деца бежанци в Харманли

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР