В сряда Федералният резерв повиши основния си лихвен процент с

...
В сряда Федералният резерв повиши основния си лихвен процент с
Коментари Харесай

Фед на САЩ повиши основната американска лихва с 50 базисни пункта



В сряда Федералният запас увеличи главния си лихвен % с 50 базисни пункта и удостовери по-агресивната си  тактика в опит да овладее най-рязко повишаващата се инфлацията в Съединени американски щати от 40 години насам.

Фед подвигна лихвената ставка с 0,5% до диапазона 0,75 - 1,00%, откакто предходното си съвещание прибегна до повдигане на лихвата с 0,25% до диапазона 0,25-0,50%. Това е най-голямото покачване на федералната фондов рента от 2000 година насам.

След края на съвещанието централната банка също по този начин съобщи, че възнамерява да стартира да разпродава своите ресурси за близо 9 трилиона $ от съкровищни ​​облигации и ипотчено-обезпечени скъпи бумаги през юни.

Първоначално Фед възнамерява да продава свои активи за 47,5 милиарда $ на месец (30 милиарда $ държавни скъпи бумаги и 17,5 милиарда $ обезпечени с ипотека скъпи книжа), като след три месеца ще усили до 95 милиарда $ месечно намаляването на своите финансови активи (60 милиарда $ и 30 милиарда $ съответно) - ход, който може да ограничи ликвидността от паричните пазари за години напред.

Фед се стреми да увеличи главния си кратковременен лихвен % до 2,5% или даже по-висок (към 3%) до края на годината, откакто го резервира покрай нулата през по-голямата част от коронавирусната пандемия. Централната банка на Съединени американски щати понижи лихвите след началото на Covid пнадемията през 2020 година, с цел да поддържа депресираната стопанска система.

Междувременно финансовият баланс на Фед набъбна двойно по време на пандемията в сполучлив опит да понижи дълготрайните действителни лихвени проценти. Целта беше да се помогне на стопанската система, като се направи по-евтино за потребителите да купуват къщи или коли, както и за бизнеса да получава нисколихвени заеми.

Изявлението на централната банка след постоянното и двудневно съвещание обаче демонстрира по-голямо безпокойствие от растящата инфлация. Фед уточни, че локдауните в Китай, свързани с актуалната Covid вълна в азиатска страна, могат в допълнение да влошат веригите на доставки, които са попречили на фирмите да получат задоволително материали и са изиграли огромна роля в актуалната висока инфлация.

" Комитетът по паричната политика (FOMC) е извънредно деликатен към инфлационните опасности “, се споделя в изказването на Фед след края на съвещанието и се добавя: " Комитетът е подготвен да поправя всеки от детайлите на своя метод за понижаване на размера на салдото в светлината на икономическото и финансово развиване ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР