В средата на март миналата година, когато пандемията от коронавирус

...
Коментари Харесай

Защо конвертируемите облигации са активът на своето време

В средата на март предходната година, когато пандемията от ковид набираше мощ, началник на компания за частен капитал в Америка беше запитан по какъв начин неговата промишленост би се справила с шока. Компаниите, притежавани от изкупуващи компании, първо биха се пробвали да усилят отговорностите си както и където е допустимо. Набиране на личен капитал от частни вложители би било последно решение. " Мисля, че ще видите същото на обществените пазари - доста конвертируеми облигации ", споделя мениджърът. Действително скоро по-късно стартира поредност продажби на конвертируеми облигации от круизни линии, самолетни компании и търговци.

Конвертируема е облигация с алтернатива да бъде разменена за акция (дял от личния капитал). Миналата година в международен мащаб са били пуснати такива облигации на стойност 159 милиарда $ съгласно данни, събрани от компанията за ръководство на активи Calamos Investments. Това е почти двойно повече от 2019 година Досега тази година са издадени конвертируеми облигации за 100 милиарда $. Този позабравен клас активи се завръща на мода. Това е по този начин, тъй като той е подобаващ при бързо изменящи се условия.

За да разберем за какво, дано стартираме с основите. Конвертируемата облигация има характерностите на елементарна облигация: главница, която се изплаща при падеж, и ваучър за заплащане на рента един път или два пъти годишно. Допълнителното е, че емитентът дава право на притежателя на облигацията да конвертира главницата във закрепен брой акции. Този брой, прочут като коефициент на преработка или превръщане, нормално е избран по този начин, че да си заслужава правото да се упражни единствено в случай че цената на акцията се увеличи с 30-40%. По този метод опцията не покрива цената си сега на издаване. Например компания, чиято акция е 15 $, би заложила коефициент на превръщане от 50 за облигация от 1000 $. В този случай би имало смисъл облигацията да се конвертира в благосъстоятелност единствено в случай че цената на акция доближи 20 $ (т.е. 1000 $, разграничени на коефициента 50). В подмяна на опцията за право на благосъстоятелност конвертируемите облигации изплащат по-нисък лихвен %. Неписано предписание е, че техните купонни заплащания са почти на половина от тези на естествена облигация.
Какви са преимуществата
Конвертируемите облигации може да са сложни скъпи бумаги, само че при някои условия имат ясни преимущества пред елементарните дългови бумаги или акции както за емитентите, по този начин и за вложителите. Такъв е казусът при недоказали се компании в гладни за капитал бизнеси. (Доскоро Tesla да вземем за пример беше огромен емитент на конвертируеми облигации.)

Основателите на сходни компании постоянно не са склонни да емитират акции, тъй като това води до разводняване на собствеността им, по тази причина биха предпочели дълг. Но вложителите в облигации биха желали висок лихвен %, с цел да покрият риска от несъблюдение на отговорностите. Конвертируемите облигации могат да бъдат идеалният компромис. Инвеститорите са склонни да одобряват по-нисък лихвен % в подмяна на възможна част от собствеността. За притежателите на бизнеса конвертируемите облигации са по-малко " разводняващи " от чистите акции. Нови акции, в случай че въобще бъдат издадени, са на доста по-висока цена.
Голяма смяна
Около 60% от размера на излъчванията до момента тази година е от компании, листнати на тържищата от по-малко от 3 години, споделя Джоузеф Висоцки от Calamos. Но циклични компании на остарялата стопанска система също емитират такива бумаги. Някои като Carnival Cruises и Southwest Airlines използваха конвертируеми облигации предходната година, с цел да наберат " избавително " финансиране с невисок лихвен % и без размиване на собствеността. Други ги употребяват за финансиране на вложения - през март Ford Motor продаде конвертируеми облигации за 2 милиарда $.
Капитал - брой 28
Суматохата от излъчванията съставлява много огромна смяна. Пазарът на конвертируеми облигации беше по-скоро замиращ, даже когато високодоходните облигации и заемите с левърижд (с висок риск) бележеха напредък. Липсата на забележителна инфлация докара до устойчиво намаление на дълготрайните лихвени проценти. На вкупом равнище трендът в американските корпоративни финанси беше скъпите бумаги за благосъстоятелност да се заменят с такива за дълг, а не противоположното.

Предизвикателствата на днешния ден са разнообразни. Голямо е терзанието за повишението на инфлацията и лихвените проценти. В свят с висока инфлация е по-рисково да се набира капитал от облигации. Номиналната стойност на облигацията при погашение ще коства доста по-малко в действителни измерения. За разлика от тях конвертируемите облигации оферират някакво равнище на отбрана. Те са " номинални активи, които идват с вградена алтернатива за превръщането им в действителни такива ", написа Дилън Грайс от Calderwood Capital, бутикова компания за различни вложения. Опцията за конвертиране в благосъстоятелност дава на притежателя на облигации индексация за повишението на потребителските цени.

Конвертируемите облигации към този момент са потвърдили за какво са скъпи. Те като че ли са били проектирани по поръчка за пролетта на 2020 година Големите промени изискват гъвкави форми на капитал. Лесно е да си представим по-дълбоки преобразувания, задаващи се на хоризонта. Конвертируемите облигации са активът на своето време.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР