В Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените

...
В Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените
Коментари Харесай

МЗ установи пропуски в системата за проследяване и анализ на лекарствата

В Специализираната електронна система за следене и разбор на лекарствените артикули (СЕСПА) има съществени пропуски, които компрометират данните от нея, в това число и забранителният лист за експорт на медикаменти на ИАЛ. Това съобщи на брифинг служебният министър на опазването на здравето Асен Меджидиев.

По думите му макар откритите пропуски не са взети ограничения за тяхното премахване. Той уточни, че единственото, което е направил предходния здравен министър е било да смени формулата.

Меджидиев посочи, Министерство на здравеопазването е почнало всеобщи инспекции. Той добави, че са открити търговци на едро, които са подавали погрешна информация към СЕСПА. Срещу въпросните търговци са формирани административни производства, като може да се стигне и до лишаване на лиценза им , сподели още министърът.

Асен Меджидиев уточни, че одитът на " Информационно обслужване " е посочил следните пропуски в осведомителната система за следене и разбор на медикаментите у нас:
 Министерство на здравеопазването упрекна Сербезова за неналичието на лекарства, желае законови промени Обновена
Министерство на здравеопазването упрекна Сербезова за неналичието на лекарства, желае законови промени

Използването на тематиката за популистки цели задълбочава казуса, отговори тя

- Липсва софтуерен инструмент за ограничение на обособени дейности при положение на неподаване на данни или неверно подаване. - Системата не употребява услуга за засвидетелствуване на време, водят се единствено вътрешни логове без хеш и отбрана.

- Софтуерната база, която употребява СЕСПА, не е лицензирана.

- Системата разрешава подаване на данни обратно във времето по отношение на настоящия миг. При тестване е открито, че разрешава подаване на данни до 180 дни обратно, което в огромна степен компрометира достоверността им и позициите от забранителния лист на ИАЛ.

- Системата няма опция за надзор и инспекция на налични количества по отношение на потреблението.

- Липсва автоматизиран развой по пресмятане на наличностите.

- Генерирането на забранителния лист не е автоматизиран и се прави посредством ръчно пускане на програмни скриптове - т.е. всеки админ може да влезе в системата и да я поправя, както му е комфортно. Извършените промени не оставят диря.
 Лекарства да не се продават като самун и лимонада, упорства Меджидиев
Лекарства да не се продават като самун и лимонада, упорства Меджидиев

Здравният министър продължава визитите си по аптеките

Министерство на здравеопазването предложи редица законодателни промени като смяна на логаритъма за попадане в системата, редуциране на периодите за издаване на разрешителни за успореден импорт на медикаменти, в случай че даден медикамент е в дефицит, както и запечатване на складовете на търговци на едро при определяне на нарушавания.

Меджидиев бе безапелационен, че инспекциите на Изпълнителната организация по медикаментите ще продължат до момента в който не бъде изменен законът и не бъдат отстранени пропуските в системата. Той попита някогашният здравен министър Асена Сербезова за какво в границите на нейното ръководство не са подхванати ограничения за премахване на проблемите в системата за следене на медикаментите.

Меджидиев разгласи, че служебното държавно управление е почнало подготовка на екипи, площадки и хангари за медицински хеликоптери у нас. Той посочи, че е образувана е работна група сред Министерство на здравеопазването, МТС, Министерство на вътрешните работи, МО, Министерство на регионалното развитие и МФ, като задачата е, да има готови екипи, сподели още министърът.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР