В социалното министерство се работи много усилено по отношение комплексното

...
В социалното министерство се работи много усилено по отношение комплексното
Коментари Харесай

Бисер Петков иска до есента комплексно решение на проблемите на хората с увреждания

В общественото министерство се работи доста интензивно по повод комплексното решение на казуса на хората с увреждания, а импортираният законопроект от омбудсмана и майките на деца с увреждания още повече катализира този развой. Това сподели общественият министър Бисер Петков в Дупница през днешния ден. Той уточни, че се надява наесен да има подготвеност за изцяло решение на тези въпроси, които са наболели и чакат решението си от много време.

По отношение на законопроекта за персоналната помощ, импортиран в Народно събрание, омбудсмана съобщи, че той ще изкача други два законопроекта, които се приготвят - плана на закон за обществени услуги и този за хората с увреждания, уточни министър Петков. Той добави, че тези два плана целят да регламентират изцяло и сложно правата на хората с увреждания в сходство с Конвенцията за правата на хората с увреждания и обществените услуги, осведоми Българска телеграфна агенция.

" Като един доста динамично разрастващ се бранш, тук е ползата и на общините, като снабдител на обществени услуги, тъй като това, което се предлага в законопроекта за персоналната помощ е директно обвързвано с асистентската поддръжка и услуги ", сподели още министър Петков.

Той беше през днешния ден на работна среща в Дупница, на която съществена тематика беше осъществяването на план " Работа ", чиято цел е да увеличи заетостта и уменията на дълготрайно безработните и стопански неактивни хора посредством обезпечаване на работа и образования.

Министърът разяснява и признатият през днешния ден от Народно събрание на второ четене Закон за изменение и допълнение на закона за интеграция на хората с увреждания.

Промените са се наложили от две решения на Върховния административен съд, с които са отменини текстове от правилника за използване на Закона, свързани с така наречен интеграционни добавки за хората с увреждания - за транспортни услуги и за информационни и инфоррмационни услуги.

" Това са незабавни промени, задачата на които е да не позволен спиране на заплащанията на интеграционни добавки и аз съм задоволен, че българския парламент доста бързо реагира и с признатия през днешния ден законопроект, на процедура се взема решение казуса и Агенцията за обществено подкрепяне ще може да отпуска тези добавки и да ги заплаща в регламентираните периоди. Така, че казусът с признатия през днешния ден закон в тази част е решен ", сподели общественият министър.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР