В София заплатите са със 70% над средните за страната.А

...
В София заплатите са със 70% над средните за страната.А
Коментари Харесай

Д. Събев: Местната власт е колелото, свързващо държава и бизнес

В София заплатите са със 70% над междинните за страната.

А като се има поради, че междинните стойности включват София, а също и останалите по-големи градове, то се оказва, че разликата в заплащането за една и съща подготовка сред столицата и по-изостаналите райони може да и двойна.

Когато тя е толкоз огромна, това води и до други проблеми, в това число и разлики в културното развиване и даже до екскремизъм.

Това разяснява в рубриката Потфейл в ефира на Дарик радио Димитър Събев от Института за стопански проучвания към Българската академия на науките.

По думите му, това развиване " на няколко скорости " стартира да вреди и на националната стопанска система, и е огромна политическа неточност.

Според Събев, в годините назадеврофондовете, предопределени за районно развиване, не са били насочвани в вярната посока и не са съумели да изиграят ролята, за която са планувани, а точно - стесняване на " ножицата " сред по-развитите и по-изостаналите райони.

" Много необятно се разясняваше нуждата от създаване на пътна инфраструктура като фактор за икономическото развиване. Но статистиката демонстрира, че няма директна връзка сред % на обезлюдаване на една община и гъстотата на нейната пътна мрежа.

От друга страна обаче, продуктивността на труда е директно обвързвана с обезлюдаването, изключително в преработващата индустрия. Тоест, в общините, в които заетостта е обвързвана със основаване на повече добавена стойност, отливът на население е по-малък ", изяснява икономистът.

По думите му, в България има близо 100 000 души, които се занимават със събиране на горски артикули - гъби, горски плодове, билки и така нататък

Това са хора, които не желаят да се захванат с наемен труд в някоя дребна община, тъй като заплащането нормално е по-ниско от това, което биха получили от продажбата на въпросните артикули.

" Когато имаме един подобен район, би трябвало да се намерения дали всеобщият дърводобив, да вземем за пример, който, в действителност, понижава тези запаси, е най-хубавата тактика. Трябва да има баланс в районното развиване ", разяснява Събев.

По думите му, кметовете на общините и представителите на локалната власт би трябвало да играят сериозна роля в привличането на вложители и у нас има както положителни, по този начин и неприятни образци в тази посока.

Той сподели още в България има доста населениместа, които са покрай точката на обезлюдяване, от която към този момент е съвсем невероятно да се възстановят. Има градове и села, в които броят на пенсионерите е 12 пъти по-голям от този на децата в учебна възраст.

" При това състояние обитаемото място надали може да стане икиномически интензивно, само че това не значи, че то няма бъдеще. От международната процедура излиза наяве, че това могат да бъдат едни чудесни вилни зони.

А тук в сходни случаи селата се афишират за " умрели ", което също е неточност. Става въпрос за естествена териториална динамичност ", съобщи икономистът.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР